Autorice bloga Feeding Art, sestre Lily i Inga, s nama su ovaj tjedan podijelile recept za kolač od sira u čaši, idealan za osvježenje u vrućim, ljetnim danima.
Sastojci
(za 4-6 čaša)
Biskvit
- 50 g maslaca
- 150 g jaja
- 65 g šećera
- 20 g brašna
- 20 g gustina
Krema od sira
- 150 g jaja
- 100 g šećera
- 3 listića želatine
- 400 g kremastog sira
- 250 g šlaga
Priprema
Biskvit
Na srednjoj temperaturi otopiti maslac. Bjelanjke čvrsto izmiksati lagano dodavajući 40 g šećera. Žumanjke s 25 g šećera kremasto izmiksati te 1/3 bjelanjka umiješati lagano, ručno, pjenjačom. Brašno i gustin prosijati i izmješati sa smjesom. Na kraju umiješati ostatak bjelanjka i otopljeni maslac. Ispeći tanju biskvitnu koru koja se hladna reže čašom u kojoj se prave tortice od sira. Po čaši treba dvije kore.
Krema od sira
Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Šećer otopiti u jajima, na laganoj temperaturi odnosno najbolje na pari. Šlag kremasto izmiksati. Želatinu dodati u dio jaja tako da se može rastopiti, a ostatak jaja pomiješati sa sirom. Otopljenu želatinu također dodati smjesi od jaja i sira. Na kraju dodati tučeni šlag i sve dobro sjediniti.
Slaganje
Na dno čaše staviti jednu koru i na nju kremu od sira do otprilike 2/3 čaše. Drugu koru narezati na 1/8 (komadiće poput kriški torti) i poslagati na kremu u čaši. Posuti šećerom u prahu i dekorirati ribizlama koje treba prethodno kratko uroniti u bjelanjak te uvaljati u kristal šećer.
Fotografija: Feeding Art
[print_link]