Prhko tijesto, ukusna krema od sira i punjenje od jabuka te meringa odlično su se spojili u ovom receptu koji su nam poslale Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(kalup za 12 muffina)
Prhko tijesto
- malo maslaca i brašna za kalup za pečenje
- 250 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 1 žumanjak
- 125 g hladnog maslaca
- 1 velika žlica hladne vode
Krema od sira i punjenje
- 50 g grožđica
- 2 velike žlice smeđeg ruma
- 2 male jabuke
- 5-6 velikih žlica soka od jabuka
- 1 velika žlica šećera
- ½ male žlice cimeta
- 500 g svježeg, kremastog sira
- 75 g creme fraiche
- 5 velikih žlica ulja
- 100 g šećera
- ½ mahune od vanilije
- naribana korica od ½ limuna
- 1 velika žlica pudinga od vanilije
- 1 cijelo jaje (M)
- 1 žumanjak
Meringa
- 2 bjelanjka
- 75 g šećera
- prstohvat soli
Priprema
Prhko tijesto
Kalup za muffine premazati maslacem i lagano posuti brašnom. Pomiješati brašno i šećer. Odvojiti bjelanjak od žumanjka i spremiti ga u hladnjak za meringu. Žumanjak zajedno s maslacem narezanim na komadiće i vodom dodati brašnu i umijesiti glatko tijesto. Umotati u samoprijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku ca. 1 sat da miruje. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tanko tijesto i okruglim obručem ᴓ 9 cm izrezati 12 krugova. Krugove od tijesta položiti u kalupe, malo prstima formirati donju koru i zidove od tortica te ostaviti još ca. 30 minuta u hladnjaku.
Krema od sira i punjenje
Grožđice preliti rumom. Jabuke oprati, oguliti i narezati na male kockice. Sok od jabuka, jednu žlicu šećera i cimet prokuhati. Dodati jabuke i lagano kuhati oko 5 minuta. Na kraju umiješati grožđice i ostaviti da se ohladi. Sok procijediti.
Sir i creme fraiche zajedno s uljem, 100g šećera, unutrašnjosti pola mahune vanilije, koricom od limuna i prahom od pudinga od vanilije, pjenjačom sjediniti u glatku masu. Umiješati jedno cijelo jaje i žumanjak od drugog jajeta. Bjelanjak spremiti s prethodnim u hladnjak za meringu. U svaku košaricu od prhkog tijesta staviti malo kreme od sira, potom malo punjenja od jabuka, malo kreme, jabuka i na kraju završiti s kremom od jabuka. Pećnicu zagrijati na 180°C i kolačiće peći ca. 30 minuta. Ostaviti da se ohlade i pažljivo ih izvaditi iz kalupa.
Meringa
Bjelanjke i sol miksati u čvrsti snijeg i pritom polagano dodavati šećer. Meringu puniti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdanim nastavkom i dekorativno raspodijeliti po kolačićima. Meringu po želji flambirati.
Fotografije: Feeding Art