Ušuljala nam se jesen lagano na portal pa danas donosimo recept naše Ane Prše za tortice s jabukama.
Sastojci
(za 10 tortica promjera 7cm, visine 6 cm)
Biskvit
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 60 g bademovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 g sjeckanih badema
- 60 g toplog mlijeka
- 60 g maslaca sobne temperature
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Nadjev od jabuka
- 5 jabuka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
Krema s tonkom
- 160 g mlijeka
- 2 žumanjka
- 60 g šećera
- 25 g glatkog brašna
- naribana tonka (otprilike količina od pola manjeg zrna)
- 65 g maslaca
- 50 g slatkog vrhnja
Crumble od badema
- 80 g brašna
- 45 g šećera
- 50 g maslaca sobne temperature
- 30 g badema
Krema mascarpone
- 60 g mascarpone sira
- 30 g šećera u prahu
- 100 g slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Žumanjke pjenasto miksati sa šećerom. Dodati mlijeko i maslac i nastaviti miksati.
Dodati bademovo brašno, prašak za pecivo i nasjeckane bademe te dobro promiješati.
U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Snijeg zatim lagano umiješati u prvu smjesu.
Metalne kalupe namastiti (dovoljno je samo rubni dio cca 1 cm kolika je visina biskvita) i pobrašniti. Posložiti ih na lim, na papir za pečenje te puniti smjesom. Peći na 170°C 25 minuta.
Nadjev od jabuka
Jabuke je potrebno oprati, oguliti, očistiti od koštica i narezati na kockice.
Staviti kuhati u vodu sa šećerom i vanilin šećerom otprilike 20 minuta. Kada jabuke omekšaju, izlijete sok pa jabuke posipati s cimetom i još kratko prodinstati.
Krema tonka
Mlijeko, žumanjke, šećer i brašno izmiješajte te stavite kuhati neprestano miješajući.
Kad krema zakipi i zgusne se, prebacite je u posudu i prekrijte prozirnom folijom.
Maslac izmiksajte s tonkom te umiksajte u ohlađenu kremu.
Slatko vrhnje izradite u šlag te špatulom umiješajte u kremu.
Crumble
Brašno, šećer i maslac izmiješajte prstima u mrvičastu smjesu. Dodajte bademe.
Stavite peći u pećnicu, na papiru za pečenje 20 minuta na 175°C. Treba poprimiti lagano zlatnu boju. Tijekom pečenja nekoliko puta izmiješajte smjesu u pećnici kako bi se sve ravnomjerno ispeklo. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Hladni crumble ubacite u multipraktik i usitnite ga.
Krema mascarpone
U jednoj posudi miksajte slatko vrhnje u šlag. U drugoj miksajte mascarpone i šećer u prahu.
Obje smjese sada zajedno izmiješajte špatulom dok se ne sjedine.
Slaganje
Tortice je potrebno slagati u kalupima u kojima su se pekli biskviti. Kalupe je potrebno obložiti acetatnom folijom. Prvo u kalup ide biskvit pa nadjev od jabuka, zatim krema od tonke i na kremu još crumble od badema. Ostavite nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku da se sve stegne.
Kad se stegnulo, maknite kalupe te pažljivo odvojite foliju. Na vrh još istisnite kremu od mascarponea i slatkog vrhnja i posipajte s crumbleom od badema ili s nasjeckanim bademima.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]