Ako nam tko zna zasladiti početak tjedna to je naša Ana Prša koja nam danas donosi novi zanimljivi recept s pistacijom.
Sastojci
(za 6 komada)
Prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 100 g maslaca
- 40 g svinjske masti
- 50 g šećera u prahu
- 1 žlica kiselog vrhnja s 20% mm
- 1 žumanjak
Biskvit
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 70 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 30 g maslaca sobne temperature
- 50 g toplog mlijeka
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
Cremeux od pistacija
- 80 g mlijeka
- 1 žumanjak
- 15 g šećera
- 10 g glatkog brašna
- 15 g kakao maslaca
- 1 listić želatine
- 20 grama paste od pistacija
- 120 g slatkog vrhnja
Ganache od bijele čokolade
- 130 g slatkog vrhnja
- 130 g bijele čokolade
Glazura
- 50 g slatkog vrhnja
- 130 g bijele čokolade
- 40 g sjeckanih pistacija
Priprema
Prhko tijesto
Izmiješajte suhe sastojke te dodajte maslac, mast, žumanjak i kiselo vrhnje pa umijesite tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata da odmori.
S obzirom na to da je tijesto vrlo mekano, a treba obložiti metalne prstene, posebno izrežem donji dio, a posebno bočne stranice. Tijesto razvaljam između dvije prozirne folije (ili vrećice) te izrežem 6 krugova koje stavim u lim za pečenje na papir za pečenje i izbodem ih vilicom. Zatim izrežem 6 trakica širokih koliko je visoka modlica te obložim modlicu iznutra tim tijestom u trakicama. Dobro utisnem kako bi se tijesto zalijepilo za modlice. Ako ima tijesta izvan rubova, lagano nožem odstranite taj višak. Prstene s utisnutim tijestom sada stavite na krugove tijesta koje ste prethodno izrezali i stavili na lim za pečenje. Peče se oko 15 minuta na 170°C.
Kad je gotovo, pustite da se malo ohladi kako se ne bi opekli pa odvojite metalne prstene od tijesta.
Biskvit
Maslac i šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte žumanjak i nastavite još kratko miksati. Zatim u tu smjesu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i špatulom miješajte preklapajući. Na kraju umiješajte mlijeko te nastavite miješati.
U drugoj posudi miksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Obje smjese sjedinite, miješajući špatulom.
Izlijte u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ja sam koristila kalup 20x25cm.
Peći 15 minuta na 170°C. Kada se ispeče, prebacite biskvit skupa s papirom na rešetku da se ohladi.
Kad se ohladi, od biskvita metalnim kalupom/izrezivačem izrežite 6 krugova. S obzirom na to da su školjke od prhkog tijesta primjera 8 cm, ovih 6 krugova biskvita izrežite pomoću izrezivača od 5 cm. I onda svaki još jednom s nekim malim od 2-3 cm. Te male ostatke nemojte pojesti, trebat će vam za kasnije, ali slobodno pojedite sve one druge ostatke biskvita koji su ostali izrezujući velike krugove.
Cremeux od pistacija
List želatine staviti da se namače u hladnoj vodi.
Dobro izmiješajte mlijeko, žumanjak, šećer i brašno te stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Maknite s vatre, umiješajte kakao maslac dok se ne otopi, dodajte ocijeđenu želatinu pa miješajte kako bi se rastopila. U to zatim dodajte pastu od pistacija te dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi.
Posebno istucite 120 g slatkog vrhnja u šlag te dodajte gornjoj smjesi pa pomoću špatule lagano miješajte kako bi se smjese sjedinile.
Smjesom napunitw silikonske kalupe (polukugle, promjera 7 cm) te u sredinu svakog utisnutw onaj mali komadić biskvita. Silikonski kalup stavite u zamrzivač na nekoliko sati kako bi se krema smrzla.
Ganache
Slatko vrhnje zakuhajte te prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Pustite nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila pa izmiješajte kako bi se smjesa sjedinila.
Glazura
Slatko vrhnje zakipite, prelijte preko čokolade, pustite nekoliko minuta da čokolada omekša pa dobro izmiješajte. U smjesu dodajte nasjeckani pistacio.
Slaganje
Rubove školjkica lagano umočite u ganache i istresite višak. Zatim ponovno umočite u sjeckani pistacio koji ste pripremili za glazuru. Potom u školjkice od prhkog tijesta ulite do pola ganache od bijele čokolade te utisnite biskvit. Zatim, ako vam je ostalo mjesta, ulite ostatak ganachea do vrha.
Smrznute polukugle izvadite iz kalupa te na vrh utaknite štapić (može od ražnjića).
Još smrznute umočite u glazuru, izvadite, otresite višak i stavite preko rešetke da se još malo ocijedi. Kad se ocijedilo, prebacite na prhke školjkice te pažljivo izvucite štapiće.
Ostavite nekoliko sati u hladnjaku kako bi se cremeux otopio.
Napomena
Ako nemate male metalne prstene za pečenje, mogu poslužiti i kalupi za muffine.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]