Profesor gastronomije Josip Žuvela u našoj je rubrici Naše slastice već predstavio slavnu povijest dubrovačke rozate, a sada je s nama podijelio i recept za tu tradicionalnu slasticu dubrovačkog kraja.
Sastojci
(normativ za 10 osoba)
- 12 jaja
- 0,22 kg šećer (kristal)
- 1 l mlijeka
- 1 vanilija (štapić)
- 0,35 l vrhnje (slatko)
- 0,12 kg šećera (u kristalu za karamel)
- 0,10 kg bademi (jezgra)
- 0,02 rozolin
- 0,01 l rum
- 0,06 kg ušećerene kore naranče (arancini)
Priprema:
Mlijeko i vanilija se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko procijedi se, malo prohladi i lagano dodaje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se izmiješa vodeći računa da se ne stvara pjena na površini. U smjesu se doda rum i rozolin.
Ostatak šećera karamelizira se i njime oblože dna i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmješanom smjesom i stave u srednje zagrijanu pećnicu u vodenu kupku da se krema stegne. Gotovljenje rozate treba biti lagano da se bjelančevine lagano zgrušavaju. Gotova rozata izvadi se i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći.
Istrese se iz oblika, a preko nje ocijedi se tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije sječenim oljuštenim i poprženim bademima.
Fotografija: Josip Žuvela
[print_link]