U subotu smo vam donijeli recept za knedle od pšeničnog brašna, a danas vam donosimo recept za klasične knedle sa šljivama koji nam je poslala naša suradnica Blanka Ban.
Sastojci
(dovoljno za 20 knedli)
- 1 kg krumpira
- 400 g oštrog brašna
- 1 jaje
- šljive
- ulje
- krušne mrvice
Priprema
Krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte u posoljenoj vodi. Kada je krumpir skuhan, ocijedite vodu,ali malo vode ostavite. Gnječilicom za pire, protisnite krumpir. Dobiveni pire pustite da se ohladi.
U ohlađeni pire dodajte jedno jaje i promješajte te postepeno umješajte brašno kako biste dobili tijesto koje se ne lijepi. Prema potrebi smjesi dodajte još brašna.
Šljive operite te izvadite koštice.
Tijesto podijelite u dva dijela te ga razvaljajte i razrežite na kvdratiće koje ćete omotati oko pripremljenih šljiva.
Pripremljene knedle kuhajte u proključaloj vodi. Nakon što knedle isplivaju na površinu vode, kuhajte ih još 2 do 3 minute.
Dok se knedle kuhaju, na ulju prepržite krušne mrvice.
Kuhane knedle ocijedite i pospite preprženim krušnim mrvicama.
Poslužite ih tople i posute šećerom.
Napomena
Ako vam šljive nisu dovoljno zrele, možete ih malo zapeći u pećnici. Pripazite da se ne prepeku previše i da ne puste sok. Potrebno je da zadrže formu kako biste mogli omotati tijesto oko nijh.
Fotografije: Blanka Ban
[print_link]