Božićni blagdani gotovo su nezamislivi bez linzera, a svoju verziju ovih keksića s nama je podijelila Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Sastojci
Keksići
- 250 g glatkog brašna
- 100 g preprženih mljevenih badema
- 200 g omekšalog maslaca
- 115 g šećera
- 1 jaje
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- ¼ žličice cimeta
Brzinski džem od malina
- 500 g smrznutih malina
- 500 g šećera
- korica i sok jednog limuna
I još
- šećer u prahu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175°C.
Mljevene bademe (ja sam koristila blanširane, mogu i obični) malo prepržiti na tavi, do zlatno-smećkaste boje pa prebaciti u zdjelu da se malo ohlade. U istu zdjelu dodati prosijano brašno, prašak za pecivo, cimet i sol pa sve skupa promiješati.
U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postane malo pjenasto (2-3 min) pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. (U nedostatku ekstrakta vanilije, 10 g šećera zamijenite 1 vrećicom vanilin šećera)
U dva navrata dodajte mješavinu brašna i badema i miksajte tek toliko da dođe u kompaktnu masu. Podijelite u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju, formirajte u diskove i ostavite u hladnjaku oko 1 h.
Ako je tijesto poslije hlađenja pretvrdo, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi pa potom izvaljajte na pobrašnjenoj površini. Od ove količine trebalo bi ispasti oko 28 pojedinačnih keksića promjera 6 cm, odnosno 14 spojenih. Polovici izrežite sredinu malim izrezivačem, ja sam koristila malu zvjezdicu. Tijesto nemojte valjati više od 2 puta jer će inače keksi biti prežilavi. Ostatke koji ostanu nakon izrezivanja oblika ispecite upravo tako i počastite se – to je nagrada za vaš trud.
Kekse pecite 10 – 12 minuta, kad su gotovi trebaju biti lagano mekani na dodir. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Ako pravite kekse manjeg promjera, trebat će im i manje vremena, procijenite sami.
Smrznute maline, šećer, koricu i sok limuna kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sve ne otopi i proključa, potom smanjite vatru i kuhajte još 15 – 20 minuta dok se ne zgusne. Protisnite kroz cjedilo da se riješite koštica pa prebacite u teglicu i ostavite u frižideru da se ohladi.
U pravilu se kod pravljenja džema koriste isti omjeri voća i šećera, ali po želji možete smanjiti šećer. Ovaj mi je džem osobno bio malo presladak kad sam ga probala na žlicu, ali kao punjenje u keksima bio je fantastičan.
Kad se spremni za slaganje, polovice s izrezanom sredinom najprije pospite šećerom u prahu. Zatim stavljajte po žličicu džema u sredinu, pazeći da ga ne razmažete po cijeloj površini kako ne bi iscurio kad ga poklopite s drugom polovicom.
Dobar tek!
Napomena
Tijesto možete napraviti unaprijed i držati u hladnjaku tjedan dana, samo ga pola sata prije korištenja treba izvaditi na sobnu temperaturu da se lakše razvalja.
Nemojte preskočiti tostiranje badema, zbilja daje bolji okus keksima.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles
[print_link]