Jagode su već zavladale našim portalom pa su tako i danas našle mjesto u ovom receptu koji potpisuje Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 2 mala paketića vanilin šećera
- 130 g maslaca
- 120 g rižinog brašna
- 2 jušne žlice kukuruznog škroba
- malo vinskog kamena (prašak za pecivo)
Krema
- 250 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 30 g šećera
- 25 g kukuruznog škroba
- 50 g bijele čokolade
- 15 g maslaca
- vanilija
- 100 ml slatkog vrhnja
I još
- jagode
- glazura od bijele čokolade (po želji)
Priprema
Biskvit
Pjenasto umutiti žumanjke s pola šećera i vanilin šećerom, dodati omekšali maslac i na kraju brašno i vinski kamen.
Kad se sve dobro poveže, dodati istučene bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebaciti u maslacem premazani kalup i peći 45 minuta na 170°C.
Krema
Mlijeko ugrijati skoro do vrenja, pa lagano dodavati u pjenasto istučene žumanjke sa šećerom, vanilijom i škrobom. Vratiti smjesu u lonac te kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Zatim dodati čokoladu i maslac i dobro povezati u glatku kremu. Kremu prekriti prozirnom folijom tako da se folija stavi da dodiruje kremu. Ohladiti.
U ohlađenu kremu lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.
Slaganje
Pečeni i ohlađeni biskvit prerezati na pola, staviti polovicu kreme, jagode, ostatak kreme i drugi dio biskvita.
Tortu preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.
Napomena
Ako želite glutensku varijantu, umjesto rižinog brašna i škroba stavite 130 g oštrog brašna.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić