Obožavatelje višanja sigurno će oduševiti ovaj recept u kojem vladaju upravo one – tart s višnjama pripremila je Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
(za kalup promjera 24 cm)
Tijesto
- 130 g šećera
- 130 g maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 250 g brašna
- 30 g kakaa
Krema
- 2 jaja
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 2 žlice gustina
- prstohvat soli
- 300 ml Dukatos jogurta
- 100 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice otopljenog maslaca
- 1 žlica arome vanilije
Preljev od višanja
- 400 g višanja bez koštica
- 4 žlice šećera
- 1 žlica gustina
I još
- nekoliko cijelih višanja bez koštice
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto te ga ostavite da odstoji u hladnjaku pola sata.
Tanko ga razvaljajte i njime obložite kalup tako da obložite i stranice kalupa te ga izbodite vilicom.
Krema
Sve sastojke dobro izradite mikserom i prelijte preko tijesta te pecite na 170°C oko 45 minuta (provjerite čačkalicom, sredina mora ostati drhtava).
Dok se kolač hladi vi napravite preljev od višanja.
Preljev od višanja
Na laganoj vatri kuhajte višnje i šećer dok se voće ne počne raspadati te ga usitnite štapnim mikserom.
Preljev procijedite kroz sito i dodajte mu nekoliko cijelih svježih višanja zbog svježine i intenzivnije arome.
Ohlađeni tart prelijte s preljevom od višanja i ostavite da se dobro ohladi prije serviranja.
Fotografija: Gurmanka