Naša suradnica Irena Gavran s bloga Pregacha donosi nam recept za posebnu mileramku – onu jesensku.
Sastojci
Tijesto
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 80 g šećera
- 30 g vanilin šećera
- 80 g omekšalog maslaca
- 1 veće jaje
- Mileram krema
- 2 pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- oko 50 g šećera
- 450 g milerama (možete i original napraviti s 800 g, ja nisam imala više pa je krema gore tvrđa)
Nadjev
- jabuke (nisam vagala, ali imala sam 2 ogromne jabuke i 4 manje, sve su bile baš zrele)
- 2 vrećice praška pudinga od vanilije
- 30 g vanilin šećera
- 20 g šećera
- 2 žličice cimeta (ili po želji)
Ganache od bijele čokolade
- 200 g bijele čokolade
- 100 g vrhnja za šlag
Priprema
Tijesto
Prvo pripremite kalup promjera 26 cm tako da ga dobro namastite i pobrašnite po dnu i po stranici kalupa. Pećnicu upalite na 170 stupnjeva da se zagrije.
Jabuke
Ja prvo napravim jabuke jer mi je ljepše kad odstoje malo i puste sok. Znači, ogulite i očistite jabuke, pa ih naribajte ili narežite na sitne kockice. Ostavite sa strane.
Tijesto
Pomiješajte sve sastojke pa zamijesite tijesto. Razvaljajte tijesto između dva papira za pečenje, pa prebacite u pripremljeni kalup.
Rubove tijesta utisnite i popravite prstima, gdje popuca, popunite viškom tijesta. Kod mene estetika ne igra ulogu, pa mi je neravno i na rubu, a i neravno debljinom.
Mileram kremu
Napravite kremu od milerama tako što ćete skuhati puding sa šećerom, a kad se skuha, u vruće, dodati mileram. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Nadjev
Završite pripremu nadjeva od jabuka tako što ćete istresti 2 praška pudinga u njih, šećere i cimet, dobro izmiješati i prebaciti na tijesto.
Mileram kremu istresite u kalup na jabuke pa stavite peći nekih sat vremena.
Tortu izvadite i ohladite.
Ganache od bijele čokolade
Ganache ćete napraviti klasično – sitno nasjeckate čokoladu, pa prelijte sa skoro proključalim vrhnjem za šlag. Ostavite minutu, a onda miješajte dok ne dobijete glatku smjesu i prelijte preko ohlađene torte!
Fotografije: Pregacha