Autor izvornog recepta za najpopularniji talijanski desert – tiramisù, preminuo je jučer u dobi od 81 godine.
Jučer je nakon duge i teške bolesti preminuo Roberto “Loli” Linguanotto, autor najpoznatijeg talijanskog desert – tiramisùa.
Rođen je 1943. u talijanskom gradu Trevisu,u kojem se već godinama održava natjecanje u pripremi tiramisùa, Tiramisu World Cup, a u kojem je i osmislio legendarni recept koji sadržava samo 6 sastojaka: jaja (obavezno žumanjke, a po želji i bjelanjke), piškote, šećer, mascarpone, kavu i kakao u prahu.
Ovaj legendarni recept osmišljen je u restoranu Le Beccherie, gdje je počeo raditi 70-ih godina prošlog stoljeća, a gdje su mu šefovi bili Alba Di Pillo Campeol i Ado Campeol.
Autor najpoznatijeg talijanskog deserta 15 je godina radio kao majstor slastičarstva, a kasnije vrhunski majstor sladoledar. Radio je u poznatim poduzećima slatke industrije Pernigotti, Pregel i Nortongate, kao i diljem Europe te je cijeli život doprinosio promociji slatkih proizvoda s oznakom Made in Italy i Made in Treviso.
Odlazak autora najpoznatijeg svjetskog recepta za naš je portal komentirao Francesco Redi, idejni začetnik Tiramisu World Cupa, rekavši: “Sjećamo ga se s ljubavlju i onom slatkoćom koja je uvijek obilježavala njegove puteve. On i njegova obitelj su od samog početka podržavali naš projekt i jako smo im zahvalni jer bez njegovog izuma ne bi ni postojao ovaj svjetski pokret ljubitelja tiramisu.“. Redi je na kraju istaknuo da je Roberto Linguanotto bio jako dobar prema svi svojim kolegama, dajući savjete svima, od studenata pa sve do natjecatelja.
Izvor: lacucinaitaliana.it
Fotografija: Canva