Kad tjedan započne tmurno moramo ga razvedriti odličnom čokoladnom tortom po receptu naše Mirjane Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 70 g brašna
- 20 g kakaa
- Za prelijavanje biskvita
- 1 dl mlijeka
- 1 žličica ruma
Tamna krema
- 3 jaja
- 30 g šećera
- 150 g čokolade za kuhanje
- 3 listića želatine
- 2 dl vrhnja za šlag
Mliječna krema
- 3 jaja
- 30 g šećera
- 150 g mliječne čokolade
- 3 listića želatine
- 2 dl vrhnja za šlag
Svijetla krema
- 3 jaja
- 30 g šećera
- 150 g bijele čokolade
- 3 listića želatine
- 2 dl vrhnja za šlag
Staklena glazura
- 200 g bijele čokolade
- 15 g mljevene bijele želatine
- 1,5 dl zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 100 g šećera
- 200 g glukoznog sirupa
- 1 dl vode
- boja za kolače
Priprema
Biskvit
Bjelanjke sobne temperature umutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. Kuhačom umiješati žumanjke, brašno i kakao te smjesu uliti u namazan kalup za tortu promjera 28 cm. Biskvit peći oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Krema
Želatinu preliti vodom (oko 2 dl).
Mikserom pjenasto umutiti jaja i šećer. Smjesu kuhati na pari 5 – 6 minuta ili dok smjesa ne dosegne 72 °C. Skloniti s pare, umiješati čokoladu i otopiti. Malo ohladiti.
Umiješati mikserom otopljenu želatinu i tučeno slatko vrhnje.
Oko biskvita staviti obruč i acetatu foliju te biskvit natopiti mlijekom i rumom. Biskvit preliti tamnom kremom i staviti u zamrzivač dok se priprema druga krema.
Pripremiti drugu kremu isti način. Preliti i hladiti u zamrzivaču dok se priprema iduća krema.
Na isti način pripremiti i treću kremu. Preliti i hladiti u zamrzivaču oko 12 sati, skinuti obruč i preliti staklenom glazurom.
Staklena glazura
Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti nekoliko minuta.
Kondenzirano mlijeko, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu.
Glukozu, preostalu vodu i šećer kuhati do 103 ˚C te preliti smjesu s čokoladom, mlijekom i želatinom. Nakon nekoliko minuta sve sjediniti štapnim mikserom (pažljivo kako se ne bi stvarali mjehurići). Dodati boju po želji.
Smjesu procijediti kako bi se odstranile moguće grudice. Ohladiti na 32 ˚C i preliti tortu.
Hladnu tortu (iz zamrzivača) staviti na rešetku ili na posudu ispod koje stavimo masni papir. Preliti tortu glazurom pa tortu nakon nekoliko minuta prebaciti na tanjur za serviranje. Hladiti u hladnjaku.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]