Emina Horvat, o čijem ćete blogu Happiness is homemade sutra moći čitati u našoj rubrici Život sa slasticama, s nama je podijelila i recept za tropske cupcakese s bananom.
Sastojci (za 18 muffina)
Cupcakesi
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 225 g bijele čokolade
- 150 g maslaca / margarina
- 3 žlice brašna
- 1,5 prašak za pecivo
Punjenje cupcakesa
- 2-3 banane
- limunov sok
Dekoriranje cupcakesa
- dekorativni papiri (debeli i glatki, prikladni za izradu toppera i wrappera)
- slatko vrhnje
- boje u prahu ili gelu
- banana
- limunov sok
Priprema
Cupcakesi
Namastite kalup za muffine i lagano ga pobrašnite.
Stavite da se na pari otapaju maslac/margarin i bijela čokolada.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Žutanjke odvojite od bjelanjaka.
Bjelanjke izmiksajte da dobijete čvrsti snijeg (provjerite da li ste dovoljno čvrsto izmiksali tako da zdjelu sa snijegom preokrenete naopačke – ako se snijeg ne miče to je to).
Kad ste napravili snijeg, žutanjcima dodajte šećer i izmiksajte tako da dobijete pjenastu smjesu.
Snijeg lagano umiješajte u pjenastu smjesu žutanjaka i šećera.
Zatim dodajte brašno te prašak za pecivo i promiješajte lagano sa špatulom (više nemojte miksati).
Na kraju samo dodajte otopljenu čokoladu i sve miješajući sjedinite u lijepu kompaktnu smjesu.
Pripremljeni kalup napunite smjesom za muffine (nemojte puniti do vrha).
Smjesa će vam biti dovoljna za 18 muffina koji se peku 10-15 minuta, ali obavezno provjerite čačkalicom da li su gotovi jer se jačina pečenja razlikuje od pećnice do pećnice.
Također pripazite da muffine ne pečete predugo da vam ne izgube sočnost.
Pečene muffine izvadite iz pećnice, pričekajte minuticu-dvije pa ih onda izvadite iz kalupa.
Ostavite ih da se ohlade prije nego započnete s dekoriranjem i punjenjem.
Punjenje
Nakon što su se kolačići ohladili najprije ih izdubite žlicom.
Pripremite nadjev od banana: banane ogulite, nasjeckajte na tanje kolutiće i zatim ih usitnite da dobijete kašicu. Možete to jednostavno napraviti vilicom ili se poslužiti aparatićem za usitnjavanje.
Usitnjene banane još malo nakapajte limunovim sokom kako bi spriječili njihovo tamnjenje.
Udubine kolačića napunite pripremljenim nadjevom od banana (količina nadjeva je proizvoljna, ali stavite dovoljno da se banane dobro osjete u svakom zalogaju).
Nakon što ste sve kolačiće napunili bananama, možete ih ostaviti tako pa gore dekorirati ili ako želite možete vratiti izdubljene ostatke u obliku poklopaca natrag na muffine. Kako vam je draže.
Osim nadjeva od banana možete napraviti i neki drugi voćni nadjev prema vašoj želji. Možete primjerice napraviti nadjev od jagoda i šećera koji će dati neku drugu također krasnu dimenziju cupcakesima. Oni će biti još sočniji, a osim toga, jagode će super nadopunjavati biskvit obogaćen bijelom čokoladom.
Dekoriranje
Kako bi ovi cupcakesi bili drugačiji i kako bi na tanjuru izazvali veći wow efekt ja sam se malo poigrala šarenim glatkim papirima i napravila sama toppere i wrappere za cupcakese. Vi to možete ali i ne morate napraviti. Ako nemate vremena raditi sami svoje ukrase za cupcakese, možete jednostavno ispeći muffine u košaricama koje imate doma i to je to.
Napunjene cupcakese ja sam omotala ručno rađenim wrapperima (košaricama za muffine).
Nakon toga sam izmiksala slatko vrhnje i obojala ga u nekakvu ljubičasto-crvenu nijansu pa sam njime ukrasila cupcake tako da sam uz rub špricom napravila cvjetiće od slatkog vrhnja koristeći zvjezdasti nastavak, a sredinu sam ispunila okruglim nastavkom spiralno prema gore. Na vrh sam upiknula ručno rađene toppere s prikladnim porukama zbog kojih je gostima bilo teško odoljeti da ih ne probaju.
Za kraj sam još ogulila i narezala bananu na polukrugove koje sam nakapala s malo limunovog soka i upiknula u slatko vrhnje kao šećer na kraju.
Ovako “odjeveni” i dekorirani cupcakesi bojom i voćem su asocirali na tropske krajeve, ljeto, plažu i koktele pa otud i naziv tropski banana cupcakesi :).
U slast!
Fotografije: Happiness is Homemade
[print_link]