S dolaskom toplijih dana sve više tražite recepte za deserte u čaši, poput ovoga od bavarske kreme, želea od maline i panna cotte koji su s nama podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za oko 6 velikih čaša od 350 – 400 ml)
Bavarska krema
(za oko 1500 ml kreme)
- 5 listića želatine
- 1 mahuna vanilije
- 600 ml mlijeka
- 5 žumanjaka (M)
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 400 ml slatkog vrhnja
Žele od malina
- 600 g svježih malina
- 6 listića želatine
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 velika žlica soka od limuna
Panna cotta
- 300 ml slatkog vrhnja
- 150 ml mlijeka
- 40 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 3 listića želatine
Priprema
Bavarska krema
Natopiti želatinu u hladnoj vodi. Unutrašnjost vanilije skuhati s mlijekom. Žumanjke s malo soli i šećerom pjenasto izmiksati te umiješati kuhano mlijeko. Vratiti u posudu gdje se kuhalo mlijeko i pod stalnim mješanjem zagrijavati do 85°C. Ocijediti želatinu i umiješati u još vruću kremu te ostaviti da se ohladi ispod 30°C. Tučeno slatko vrhnje umiješati u kuhani dio kreme i time puniti čaše. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se krema stisne.
Žele od malina
Maline oprati, osušiti i štapnim mikserom pirirati. Želatinu natopiti u hladnoj vodi 5 – 7 minuta. Pirirane maline, šećer, vanilin šećer i sok od limuna kratko prokuhati na laganoj vatri, skloniti s vatre, propasirati i umiješati otopljenu želatinu. Žele raspodijeliti po bavarskoj kremi i opet ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da želira (najmanje 4 sata).
Panna cotta
Polovicu slatkog vrhnja s mlijekom, šećerom i prerezanom mahunom vanilije prokuhati i na niskoj temperaturi 3-4 minute dalje kuhati. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, ocijediti te dodati slatkom vrhnju. Vaniliju izvaditi. Ostaviti da se ohladi na oko 25°C. Drugu polovicu slatkog vrhnja lagano izmiksati te umiješati u prvu polovicu slatkog vrhnja. Kad se sve dobro sjedinilo puniti ostatak čaše i opet ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da želira. Hladno servirati. Dekorirati svježim bobičastim voćem.
Fotografija: Feeding Art