Za kraj radnog tjedna donosimo vam ponešto drugačiji slatki recept – onaj s dodatkom chilli paprike. Recept za neobične trostruke chilli tortice poslala nam je naša suradnica Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Podloga
- 300 g mljevenog keksa
- 180 g maslaca
- 4 žlice mlijeka
Prva krema
- 2 jaja
- 10 g šećera
- 150 g tamne čokolade
- 3 listića želatine
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- + trećina tučenog vrhnja (od 5 dl)
- Oko ½ žličice chili paprike
Druga krema
- 2 jaja
- 10 g šećera
- 150 g mliječne čokolade
- 3 listića želatine
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- + trećina tučenog vrhnja (od 5 dl)
Treća krema
- 2 jaja
- 10 g šećera
- 150 g bijele čokolade
- 3 listića želatine
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- + trećina tučenog vrhnja (od 5 dl)
Priprema
Podloga
Mikserom umutiti mljeveni keks i otopljeni maslac, dodati mlijeko. Male metalne kalupe obložiti acetatnom folijom (ili masnim papirom) te u svaki kalup dodati oko 2 žlice pripremljene smjese. Lagano utisnuti.
5 dl lagano tučenog slatkog vrhnja umutiti u ne prečvrsti šlag.
Kreme
Želatinu preliti mlakom vodom.
Jaja i šećer mutiti mikserom, preliti vrućim vrhnjem i kuhati na pari dok krema ne dosegne temperaturu od 72˚C. Skloniti s vatre, dodati ocijeđenu želatinu i umiješati. Smesom preliti izlomljenu čokoladu i nakon 5 minuta sjediniti štapnim mikserom. Kuhačom umiješati trećinu tučenog vrhnja.
Po želji dodati chilli papriku, količina ovisi o vrsti i ljutini iste.
Još toplu kremu preliti preko podloge od keksa te spremiti u zamrzivač.
Na isti način pripremiti i ostale kreme. Nakon svakog sloja kreme hladiti u zamrzivaču oko 15 minuta.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]