Novi tjedan počinjemo raskošno -s trostrukom čokoladnom tortom po receptu naše suradnice Ane Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja (L)
- 115 g ulja
- 200 g kiselog vrhnja
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 170 g glatkog brašna
- 75 g nezaslađenog kakao praha
- 2 ¼ žličice praška za pecivo (11 g)
- ½ žličice soli
- 225 g šećera
- 65 g smeđeg šećera (demerara, turbinado)
- 130 g vruće vode
Krema od čokolade
- 55 g brašna
- 225 g šećera
- 380 g punomasnog mlijeka
- ½ žličice soli
- 350 g omekšalog maslaca
- 1 žličice ekstrakta vanilije
- 300 g kvalitetne tamne čokolade (min. 55% kakaa)
Punjenje od tamne čokolade
- 100 g kvalitetne tamne čokolade (min. 55% kakaa)
- 100 g mliječnog vrhnja za šlag (min. 36% m.m.)
- 30 g maslaca
Priprema
Biskvit
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
U jednu zdjelu prosijte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom. To su suhi sastojci.
Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu.
Ravnomjerno rasporedite u kalupe pa pecite u zagrijanoj pećnici između 22 i 25 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 20 minuta pa produžiti prema potrebi. Nemojte prepeći. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih oko 10 minuta da se hlade u kalupu na rešetki, prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.
Čokoladna krema
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori „kožica“. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Sitno nasjeckanu kvalitetnu tamnu čokoladu rastopite na pari. Ostavite je da se ohladi prije dodavanja u kremu, ali i dalje treba biti rastopljena.
Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i rastopljenu čokoladu (u dva navrata) te miksajte dok se sve ne sjedini. Bit će potrebno izmiješati sve špatulom par puta kako bi bili sigurni da je sve dobro sjedinjeno.
Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u hladnjaku i neće biti maziva.
Punjenje od tamne čokolade
Sitno nasjeckanu kvalitetnu čokoladu stavite u srednje veliku zdjelu zajedno s maslacem pa prelijte zagrijanim vrhnjem za šlag. Pazite da ga zagrijete tik do vrenja. Ostavite 2 minute prekriveno pa sve pomiješajte silikonskom špatulom dok se ne sjedini. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu i ostavite da se ohladi do mazive konzistencije.
Slaganje
Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit „zalijepi“ i ne leti po tanjuru. Stavite prvi biskvit, premažite kremom i napravite od kreme „ogradu“ unutar koje ćete dodati punjenje od tamne čokolade. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u hladnjak na 20-30 minuta prije konačnog ukrašavanja.
Nakon što se torta ohladila, prekrijte je konačnim slojem kreme i ukrasite po želji.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles