Nedjelju ćemo ovaj put zasladiti bezglutenskim receptom za neodoljivu čokoladnu tortu koji je s nama podijelila Tamara s bloga What’s for dessert?
Sastojci
Biskvit od tamne čokolade
- 3 jaja (sobne temperature)
- 200 g šećera
- 210 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće
- 150 g rastopljenog maslaca
- 120 g bezglutenskog brašna
- 30 g kakaa
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 65 g tostiranih mljevenih lješnjaka
- prstohvat soli
- 90 ml mlijeka (sobne temperature)
- 90 ml vruće vode
Biskvit od mliječne čokolade
- 3 jaja (sobne temperature)
- 150 g šećera
- 210 g mliječne čokolade nasjeckane na komadiće
- 150 g rastopljenog maslaca
- 180 g bezglutenskog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 65 g tostiranih mljevenih lješnjaka
- prstohvat soli
- 90 ml mlijeka (sobne temperature)
- 90 ml vruće vode
Biskvit od bijele čokolade
- 3 jaja (sobne temperature)
- 100 g šećera
- 210 g bijele čokolade nasjeckane na komadiće
- 120 g rastopljenog maslaca
- 180 g bezglutenskog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 96 g tostiranih mljevenih lješnjaka
- prstohvat soli
- 90 ml mlijeka (sobne temperature)
- 90 ml vruće vode
Krema od tri vrste čokolade
- 400 g slatkog vrhnja
- 120 g šećera u prahu
- 500 g mascarponea
- 100 g rastopljene tamne čokolade
- 100 g rastopljene mliječne čokolade
- 100 g rastopljene bijele čokolade
Dekoracija
- 90 ml slatkog vrhnja
- 60 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće
Priprema
Biskvit od tamne čokolade
Izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac (pazite da nisu prevrući) pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo te lješnjake i prstohvat soli pa kratko miksajte. Dodajte mlijeko i vodu i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ukoliko smjesu radite u kalupu promjera 20 cm, peče se otprilike 55 minuta. Ako radite u klasičnom kalupu promjera 26 cm, vrijeme pečenja će biti kraće (provjerite čačkalicom je li pečeno). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, nakon 5 minuta odstranite kalup i pustite da se biskvit u potpunosti ohladi na rešetki.
Biskvit od mliječne čokolade
Izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac (pazite da nisu prevrući) pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te lješnjake i prstohvat soli pa kratko miksajte. Dodajte mlijeko i vodu i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ukoliko smjesu radite u kalupu promjera 20 cm, peče se otprilike 55 minuta. Ako radite u klasičnom kalupu promjera 26 cm, vrijeme pečenja će biti kraće (provjerite čačkalicom je li pečeno). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, nakon 5 minuta odstranite kalup i pustite da se biskvit u potpunosti ohladi na rešetki.
Biskvit od bijele čokolade
Izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac (pazite da nisu prevrući) pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te lješnjake i prstohvat soli pa kratko miksajte. Dodajte mlijeko i vodu i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ukoliko smjesu radite u kalupu promjera 20 cm, peče se otprilike 55 minuta. Ako radite u klasičnom kalupu promjera 26 cm, vrijeme pečenja će biti kraće (provjerite čačkalicom je li pečeno). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, nakon 5 minuta odstranite kalup i pustite da se biskvit u potpunosti ohladi na rešetki.
Krema od tri vrste čokolade
Slatko vrhnje uz dodatak šećera u prahu izmiksajte u šlag. Dodajte mascarpone i kratko izmiksajte na najmanjoj brzini. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela. U svaki dio dodajte po jednu vrstu rastopljene čokolade i dobro promiješajte.
Slaganje
Ohlađene biskvite po potrebi poravnajte da vrh bude ravan i da svi biskviti budu jednake debljine. Na pladanj za serviranje stavite biskvit od tamne čokolade te ga premažite kremom od tamne čokolade (dio kreme sačuvajte za premazivanje vanjskog dijela torte). Zatim slijedi biskvit od mliječne čokolade na koji ide krema od mliječne čokolade (dio kreme sačuvajte za premazivanje vanjskog dijela torte). Posljednji je biskvit od bijele čokolade – premažite ga kremom od bijele čokolade i odmah premažite i vanjski dio biskvita od bijele čokolade. Preostale kreme od mliječne i tamne čokolade iskoristite za premazivanje vanjskog dijela preostalog biskvita. Ukoliko je krema previše mekana da bi ju zagladili, stavite tortu na oko 15 minuta u hladnjak pa nakon toga zagladite kremu. Tortu stavite preko noći u hladnjak.
Dekoracija
Ohlađene biskvite po potrebi poravnajte da vrh bude ravan i da svi biskviti budu jednake debljine. Na pladanj za serviranje stavite biskvit od tamne čokolade te ga premažite kremom od tamne čokolade (dio kreme sačuvajte za premazivanje vanjskog dijela torte). Zatim slijedi biskvit od mliječne čokolade na koji ide krema od mliječne čokolade (dio kreme sačuvajte za premazivanje vanjskog dijela torte). Posljednji je biskvit od bijele čokolade – premažite ga kremom od bijele čokolade i odmah premažite i vanjski dio biskvita od bijele čokolade. Preostale kreme od mliječne i tamne čokolade iskoristite za premazivanje vanjskog dijela preostalog biskvita. Ukoliko je krema previše mekana da bi ju zagladili, stavite tortu na oko 15 minuta u hladnjak pa nakon toga zagladite kremu. Tortu stavite preko noći u hladnjak.
Fotografije: What’s for dessert?