Jučer smo imali recept za zapečene punjene dunje, a danas punimo jabuke po receptu za tufahije koji nam je poslala Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
- 10 jabuka (kisele)
- 7 dl vode
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g meda
- 1 vanilin šećer
- sok pola limuna
Punjenje
- 150 g mljevenih oraha
- 3 žlice mljevenog keksa
- žlica tekućine u kojoj su se kuhale jabuke
Ukrašavanje
- oko 80 g mljevenih oraha
- 2 dl vrhnja za šlag
- višnje
Priprema
Na laganoj vatri kuhati vodu, šećer, med i limun.
Jabuke oguliti, izdubiti sredinu i kuhati u pripremljenoj tekućini 8-10 minuta, ovisno o vrsti jabuka (probati čačkalicom). Povremeno ih tijekom kuhanja okretati.
Jabuke izvaditi iz tekućine i ohladiti. Tekućinu nastaviti kuhati kako bi se stvorio sirup kojim se prelijevaju jabuke.
Nadjev
Mljevene orahe preliti vrućom tekućinom i umiješati. Ohladiti.
Hladne jabuke uvaljati u mljevene orahe te ih vrećicom za ukrašavanje puniti nadjevom. Preliti sirupom. Ukrasiti tučenim vrhnjem i višnjom.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]