Preko 300 slučajeva zaraze Salmonellom povezuje se s konzumacijom Ferrerovih proizvoda, a najčešće su zaražena djeca.
Broj oboljelih od Salmonelle pronađene u Kinder čokoladama proizvođača Ferrero porastao je preko 300 u 16 različitih zemalja. Sporni proizvodi proizvedeni su u Ferrerovoj tvornici u Belgiji, a ukupno 324 slučaja zaraze zabilježeni su u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.
U odnosu na prethodnu procjenu Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) te Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), broj oboljelih se udvostručio u travnju.
Među oboljelima su uglavnom djeca mlađa od 10 godina, a najveći broj oboljelih zabilježen je u Velikoj Britaniji, njih čak 109, nakon čeka slijede Francuska s 81 oboljelom osobom, Belgija sa 64 te Švicarska sa 43 oboljela.
Najmanji broj oboljelih imaju SAD i Kanada, po jednog oboljelog. Gotovo polovica zabilježenih zaraženih osoba je hospitalizirana, no nema smrtnih slučajeva.
U razgovoru s gotovo 200 ljudi, njih 170 je navelo kako je konzumiralo Ferrerove čokolade. Međutim, osam oboljelih se ne dovodi u vezu s Ferrerovim proizvodima iz tvornice u Belgiji pa postoji sumnja i na druge izvore bolesti.
Od početka prosinca 2021. do kraja siječnja 2022. na proizvodima iz spomenute tvornice provedena su ispitivanja te je čak 81 uzorak bio pozitivan na salmonellu, dok je u travnju bilo pozitivno 7 proizvoda.
U ovom je trenutku proizvodnja u belgijskom pogonu ponovno zaustavljena, no pretpostavka je kako bi početkom idućeg mjeseca tvornica mogla nastaviti s radom uz provremenu dozvolu koja će trajati tri mjeseca.
Svi kontaminirani proizvodi su opozvani, a pretpostavka je kako bi troškovi opoziva tvrtku Ferrero mogli koštati preko 60 milijuna dolara.
Izvor: foodsafetynews.com
Fotografija: Pexels