Dubrovčani danas uživaju u festi u čast svetog Vlaha, a mi vam tom prilikom donosimo recept stonsku tortu koja se tradicionalno priprema baš za ovaj poseban dan, a koji potpisuje Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Tijesto
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 50 ml maslinovog ulja
- 200 ml mlake vode
- prstohvat soli
Nadjev
- 500 g makarula (penne ili ‘ziti’ pasta)
- 250 g mljevenih oraha
- 250 g mljevenih badema
- 100 g čokolade u prahu
- 280 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica jedne naranče
- korica jednog limuna
- 4 žlice ruma
- 1 žlica cimeta
- 250 g maslaca
- 8 jaja
I još (za posipanje)
- šećer u prahu
Priprema
Tijesto
U jednu posudu stavite brašno, u sredinu brašna dodajte jaje, maslinovo ulje, mlake vode i prstohvat soli. Zamijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu, pokrijte krpom i pustite da se odmara pola sata.
Nadjev
U međuvremenu dok tijesto odmara, skuhajte makarule u kipućoj slanoj vodi, procijedite ih i ohladite (ne skroz, neka ostanu mlaki).
Za nadjev u jednu veću zdjelu stavite mljevene orahe, bademe, čokoladu u prahu, šećere, korice agruma, rum i cimet te sve lijepo pomiješajte i sjedinite.
Tijesto prebacite na radnu površinu posipanu brašnom i razvaljajte (malo deblje od tijesta za štrudlu).
Uzmite posudu za kuhanje (koja nema plastične ručkice i može u pećnicu) od 26 do 30 cm. Namažite posudu za kuhanje maslacem, rubove i dno. Prebacite razvaljano tijesto na posudu, obložite pažljivo dno i rubove (tijesto vam mora visjeti preko rubova otprilike 10 cm).
Pjenasto umutite 8 jaja.
Maslaca izrežite na tanke kriške.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
Na tijesto u posudi stavite malo nadjeva, potom red makarona, na makarone nekoliko listića maslaca i malo istučenih jaja. Ponavljajte postupak dok ne potrošite makarone, nadjev, jaja i maslac (ostavite nekoliko komadića). Na kraju sve zatvorite tijestom koje ste ostavili preko rubova te lagano pritisnite tijesto rukom da prione uz nadjev. Na vrh dodajte nekoliko komadića maslaca koje ste ranije sačuvali.
Pecite u pećnici 45 minuta na 180°C. Ohladite.
Na vrh ohlađene torte stavite tanjur za posluživanje i okrenite naopako, tako da donji dio sad postaje gornji. Pospite obilato šećerom u prahu.
Fotografije: Tirkizna