U čokoladama poznatog proizvođača utvrđena je pristunost salmonele.
Barry Callebaut, čokolatijerski proizvodni gigant, otkrio je seriju proizvoda pozitivnih na salmonelu. Prisutnost salmonele utvrđena je u ponedjeljak, 27. lipnja ove godine u čokoladama koje su proizvedene u tvornici čokolade u Wiezeu, u Belgiji.
Svi čokoladni proizvodi proizvedeni u Wiezeu su stavljeni na čekanje, a kao mjeru predostrožnosti, Barry Callebaut je u potpunosti zaustavio proizvodnju čokolade u Wiezeu, dok je nastavio analizu temeljnih uzroka te procjenu rizika.
Po završetku provođenja analiza sve će proizvodne linije za proizvodnju čokolade biti očišćene i dezinficirane prije no što se nastavi proizvodnja u tom pogonu.
„Za Barryja Callebauta sigurnost hrane je najvažnija. Naši robusni programi sigurnosti hrane omogućili su nam da brzo identificiramo lecitin kao izvor kontaminacije. Barry Callebaut obavijestio je belgijske vlasti za hranu (FAVV) o incidentu i poduzeo mjere opreza kako bi zaustavio sve linije za proizvodnju čokolade i blokirao sve proizvode proizvedene od vremena testiranja. Trenutačno se obraćamo svim kupcima koji su možda kupili navedene proizvode. Proizvodnja čokolade u Wiezeu ostat će obustavljena do daljnjega.“ – stoji u službenom Callebautovom priopćenju.
Podsjetimo, zbog prisutnosti salmonele u svojim proizvodima ove je godine svoj proizvodni pogon bio zatvorio i Ferrero.
Izvor: Barry Callebaut
Fotografija: Barry Callebaut