S odlaskom kolovoza obično se pozdravljamo i s ljetom i godišnjim odmorima, no često se kaže da je godišnji najpotrebniji onima koji su se upravo vratili s istog – a za odličan odmor dobro dođu i kava i sladoled.
Osobito dobar je spoj te dvije stvari – kave i sladoleda. Ova jednostavna kombinacija već je dugo omiljena u Italiji, gdje je dio njihove kulture življenja. Riječ je o affogatu, jednostavnom, ali ukusnom, slatkom osvježenju načinjenom od kave i sladoleda. Upravo ova njegova jednostavnost učinila ga je jedinstvenim, bezvremenskim klasikom, dobrodošlim u cijelom svijetu.
Naime, izrada affogata i više je nego jednostavna – u vrući espresso ubacite kuglicu sladoleda, najčešće od vanilije i to je to.
„Utopljeni“ sladoled
Točno podrijetlo affogata nije poznato, no pretpostavlja se da potječe s kraja XIX. ili početka XX. stoljeća kada se počela širiti industrijska proizvodnja sladoleda. Prema nekim pričama affogato je u pokrajini Emilia Romagna služio kao digestiv nakon obilnog ručka, dok se u pokrajini Piemont on smatrao obilnim doručkom.
Njegovo ime na talijanskom znači utopljen što savršeno opisuje sladoled utopljen u vrućoj kavi, koji stvara neodoljiv kontrast temperatura i okusa.
Iako je izvorno riječ o espressu s kuglicom vanilije, kao i drugi deserti i affogato ima mnoštvo izvedenica.
Ključ uspjeha vrhunskog affogata leži u odabiru kvalitetnih sastojaka, ali i njihovoj harmoniji. Za izradu kvalitetnog i ukusnog affogata potreban je jaki espresso s notom gorčine koju uravnotežuje gust i kremast sladoled, čistog i nježnog okusa vanilije.
Sigurna adresa za affogato
Premda je priprema affogata tako jednostavna, odmaranje poslije godišnjeg često podrazumijeva i izbjegavanje pripreme čak i najjednostavnijih stvari. Stoga, ne brinite, sve i ako vam se ne da pripremati espresso i dodati sladoled u njega, mi imamo rješenje za vas – affogato možete naći u Torterie Macaron.
U njihovom affogatu s bogatim okusom kave spojen je i njihov zanatski sladoled koji također možete isprobati u svim Torterie Macaron objektima u Zagrebu, Splitu i Zadru.
Sladoled je uvijek dobrošao
Nakon potrebne doze uživanja u affogatu, u Torterie Macaron slobodno možete nastaviti s uživanjem u drugim slatkim kombinacijama sa sladoledom.
Budući da vrućine još ne popuštaju, naš je prijedlog svakako ledena kava u kojoj ćete dobiti pravi omjer potrebne doze razbuđivanja, ali i slatkog osvježenja.
Tražite li pak nešto „konkretnije“ odličan zanatski sladoled Torterie Macaron spojite s njihovim toplim brownijem od čokolade i lješnjaka ili brownijem cheesecake-malina.
Jednostavno – sladoled
I na kraju, znamo da su najbolje stvari nekada baš one najjednostavnije. U Torterie Macaron možete uživati u različitim okusima njihovih zanatskih sladoleda, a sjajna je vijest da ih, preko njihova webshopa, možete naručiti i za uživanje u domaćoj atmosferi. Jedini izazov koji je pred vama jest – kako izabrati samo jedan okus.
Ove godine uživajte u opuštajućim danima rujna uz dobru knjigu, ugodno društvo i affogato ili neki drugi spoj sladoleda i slastice koju ne morate pripremiti sami.
U suradnji s Torterie Macaron
Fotografije: Torterie Macaron