Slastice od maka vas uvijek obraduju pa vam danas donosimo recept za kuglof od jogurta i maka koji su s nama podijelile Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za kalup ᴓ 22 cm)
Kuglof
- 100 g maslaca
- 3 jaja (M)
- 200 g šećera
- 200 g mljevenog maka
- 300 g jogurta
- 30 g kiselog vrhnja
- 1 naribanu koricu od dva bio-limuna
- 2 velike žlice soka od limuna
- 1 mala žlica burbon vanilije
- 280 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Glazura
- 300 g bijele čokolade
- 2 male žlice kokosovog ulja
I još
- maslac i malo brašna za kalup
- 1 velika žlica mljevenog maka za posuti po gotovom kolaču
Priprema
Kuglof
Pećnicu zagrijati na 180°C. Maslac otopiti i ostaviti po strani. Jaja sa šećerom pjenasto izmiksati, kad je gotovo dodati maslac i dobro sjediniti. U jednoj posudi pomiješati mak s jogurtom, kiselim vrhnjem, koricom i sokom od limuna te vanilijom. U drugoj posudi prosijati brašno s praškom za pecivo. Dodati jajima prvo masu od maka i dobro sjediniti, potom brašno s praškom za pecivo i sve dobro izmiješati.
Kalup premazati maslacem i lagano posuti brašnom. Izliti masu u kalup i peći ca. 50 minuta (provjeriti drvenim štapićem je li pečen). Ostaviti ca. 10 minuta u kalupu da se hladi, potom pažljivo istresti na kuhinjsku rešetku i ostaviti da se potpuno ohladi.
Glazura
Otopiti čokoladu na pari ili mikrovalnoj, dodati kokosovo ulje i dobro sjediniti. Preliti kolač i to najbolje dva puta, po želji posuti mljevenim makom. Ostaviti da glazura očvrsne.
Fotografije: Feeding Art