Tamara s blogga What’s for dessert? za danas nam je pripremila zdraviju verziju cheesecakea.
Sastojci
Podloga
- 100 g zobenih pahuljica
- 60 g datulja bez koštica
- 25 g kokosovog ulja (rastopljenog)
Krema
- 450 g skyr vanilija
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica paste od vanilije
- med neutralnog okusa (količina prema ukusu)
- 3 jaja
I još
- 200 g šumskog voća
Priprema
Podloga
Zobene pahuljice i datulje sameljite u multipraktiku u fino brašno. Pomiješajte s rastopljenim kokosovim uljem. Dno i rubove kalupa promjera 20 cm obložite papirom za pečenje pa smjesu rasporedite po dnu kalupa i malo utisnite. Kalup izvana obložite aluminijskom folijom kako bi spriječili prodor vode.
Krema
Očistite multipraktik pa u njega stavite skyr, slatko vrhnje i pastu od vanilije. Kratko pulsirajte da se smjesa sjedini. Probajte te po potrebi dodajte med prema ukusu (ja sam dodala 30 g meda). Dodajte i jaja pa pulsirajte dok se smjesa ne ujednači. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup. Kalup stavite u dublji lim, ulijte vodu do polovice kalupa, kako bi se cheesecake pekao u vodenoj kupelji.
Pecite otprilike sat vremena u pećnici zagrijanoj na 160°C, dok površina ne očvrsne i poprimi lijepu boju. Isključite pećnicu pa pustite cheesecake u pećnici još pola sata, a zatim ga izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki.
Ohlađen cheesecake stavite u hladnjak preko noći, a prije serviranja ga po želji prelijte šumskim voćem.
Fotografije: What’s for dessert?