Nova istraživanja pokazala su da ugodni mirisi poput mirisa čokolade pomažu u procesu prestanka pušenja.
Najnovija istraživanja znanstvenika s University of Pittsburgh pokazuju da udisanje ugodnih mirisa, kao što je miris čokolade, peperminta ili jabuke može olakšati prestanak pušenja.
Voditelj ovog istraživanja Michael Savette je istaknuo kako udisanje ugodnih mirisa predstavlja novu metodu prestanka pušenja zahvaljujući kojoj bi se mogla smanjiti žudnja za nikotinom kod osoba koje pokušavaju prestati pušiti.
U istraživanje su bila uključena 232 pušača koji su morali mirisati i ocjenjivati različite ugodne mirise, ali i neugodne mirise poput duhana iz same cigarete te praznog mirisa.
Poslije toga morali su zapaliti cigaretu i držati je u rukama bez da je puše, a potom su, prije gašenja cigarete, na skali od 1 do 100 ocjenjivali svoj poriv za pušenje.
Nakon toga, ispitanici su ponovno osjetili onaj miris koji su ocijenili najugodnijim, miris duhana ili nikakav miris te su zatim ponovno ocijenili želju za pušenjem.
Rezultati su pokazali da su svi koji su osjetili neki miris, bez obzira koji je to bio, nakon udisanja mirisa imali manju želju za pušenjem. Međutim, oni koji su osjetili ugodne mirise su imali značajno manju želju za pušenjem od onih koji su udisali duhan ili prazan zrak.
Čak 23 posto ispitanika koji uopće nisu namjeravali prestati pušiti pokazivalo je manju želju za pušenjem nakon udisanja omiljenog mirisa.
Znanstvenici zasada nisu uspjeli objasniti ove rezultate, ali su istaknuli da očito udisanje ugodnih mirisa omogućava kontroliranje želje za nikotinom kod osoba koje prestaju pušiti.
Izvor: Mirror, Independent
Fotografija: Pexels