Zavirili smo na Lucijin blog nothing but food 2022 i pronašli inspiraciju za slasticu koja će vas uvesti u pravi zimski vikend, a koja se izvrsno sljubljuje sa šalicom toplog čaja ili vrućeg mlijeka.
Sastojci
Tijesto
- 10 g suhog kvasca
- 250 ml mlijeka
- 400 g brašna
- 50 g šećera
- 45 g maslaca
- 3 žlice sjemenki maka
Punjenje
- 55 g maslaca
- 135 g šećera
- 1 žlica korice limuna
- 1 žlica soka od limuna
- 100 ml vrhnja za šlag
Glazura
- 50 g maslaca
- 200 g krem sira
- 80 g šećer u prahu
- 1 žlicu korice limuna
- 1 žlica soka od limuna
Priprema
Umutite kvasac s mlakim mlijekom i ostavite 10 minuta.
Zamijesite brašno, prstohvat soli, šećer, kvasac, otopljeni maslac i mak u meko tijesto. Stavite u namašćenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 2 sata.
Nakon što se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u dugački tanki pravokutnik.
Mikserom izmiksajte maslac sobne temperature, šećer, limunovu koricu i limunov sok dok ne postane kremasto pa rasporedite preko tijesta.
Čvrsto zarolajte, a zatim odrežite krajeve.
Tankim koncem iseći na 12 kiflica, pa ih staviti u podmazan pleh veličine 23×33 cm. Ulijte vrhnje za šlag, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još sat vremena na toplom mjestu dok se ne dignu.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 20-22 minute.
Kad su pečene ostaviti ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Maslac sobne temperature, krem sir, šećer u prahu, limunovu koricu i limunov sok miješajte dok ne postanu kremasti, oko 2-3 minute, pa premažite preko rolica.
Fotografija: nothing but food 2022