Za neke se slastice isplati paliti pećnica čak i po velikim vrućinama – jedna od njih je i ultra čokoladna torta s višnjama čiji smo recept pronašli na blogu Mystic Cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
Biskvit
(promjera 23-24 cm)
- 225 g brašna
- 60 g kakaa
- 3 žličice (6 g) praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 165 g omekšalog maslaca (ili margarina)
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 200 g toplog mlijeka
- 2 pune žličice instant kave (ness, moka i sl.)
Krema
- 500 ml slatkog vrhnja (koristila sam biljno)
- 300 g čokolade za kuhanje
- 200 g mliječne čokolade
- 1 žličica arome vanilije
I još
- oko 250 – 300 g višanja
Priprema
Najprije pripremamo kremu, odnosno čokoladni ganache jer je za njegovo hlađenje u hladnjaku potrebno najmanje 3 sata.
Dakle, uzmite veći lonac i ulijte slatko vrhnje. Stavite na štednjak i zagrijavajte skoro do vrenja pa skinite s ploče. Ubacite obje vrste čokolade izlomljene na kocke, kao i aromu vanilije te ostavite tako da odstoji minutu.
Pjenjačom počnite miješati dok god se sva čokolada lijepo ne otopi i dok ne dobijete glatku ganache kremu. Sada ovaj ganache treba u potpunosti ohladiti tako da se stegne, a potom neposredno pred filovanje torte pjenasto umuti mikserom. Ja uzmem još vreli lonac s ganache kremom i stavim ga u hladnu vodu na par minuta, sve vrijeme miješajući da se prohladi, a odmah potom stavim u hladnjak.
Sada prelazimo na pripremu biskvita.
Uzmite okrugli kalup promjera 23 ili 24 cm (ja sam 24). Malo ga premažite maslacem, i dno i obruč iznutra, a potom ga sa svih strana obložite papirom za pečenje.
U jednoj plastičnoj posudi izmiješajte suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo i sol, a potom sve prosijte.
U drugu posudu ubacite omekšali maslac (ja ga izvadim ravno iz hladnjaka i samo ubacim u mikrovalnu na oko 20 sekundi da omekša), i šećer pa mikserom kratko izmutite. Odložite mikser, uzmite pjenjaču pa dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiješajte.
Mlijeko zagrijte da bude toplo i otopite u njemu instant kavu. Ulijte polovinu u posudu s maslacem i jajima, kao i polovinu suhih sastojaka pa pjenjačom sve izmiješajte. Dodajte i preostalo mlijeko i suhe sastojke pa sve još jednom dobro sjedinite pjenjačom. Kava se u biskvitu neće uopće osjetiti, ali se dodaje jer naglašava čokoladni okus kakaa.
Razlog zbog kojeg mutimo pjenjačom umjesto mikserom je taj što smjesu za biskvit ne treba premutiti! Dovoljno je sve izmiješati ručno, pjenjačom, samo tek toliko da se sve lijepo poveže i sjedini u kompaktnu smjesu jer će tako na površini biskvita kada se ispeče, biti manje pukotina (ili ih neće biti uopće), i imat ćete ljepši i ravniji biskvit koji kasnije ne morate rezati nožem kako biste ga poravnali.
Smjesu za biskvit stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha iz sredine biskvita, gotovo je.
Neka se prohladi u kalupu oko 15 minuta, a potom izvadite biskvit na žicu da se potpuno ohladi.
Skroz ohlađen biskvit presijecite na pola tako da dobijete dvije kore. Ako su se stvorile neravnine na gornjoj površini biskvita, malo ga poravnajte nožem (ako vam to ne smeta, ostavite tako).
Skroz ohlađen i stegnut ganache izvadite iz hladnjaka, dodajte aromu vanilije i pjenasto umutite mikserom, nekoliko minuta. Treba dobiti na volumenu i postati svjetlije boje.
Filanje
Na odgovarajući tanjur pažljivo stavite prvu koru. Nanesite polovinu krema uz pomoć slastičarske vreća i velikog okruglog nastavka. Možete i jednostavno samo namazati žlicom ako vam je lakše.
Oprane, očišćene i od soka ocijeđene višnje poslažite preko kreme i blago ih utisnite prstima. Nanesite žlicom još mrvicu krema preko kako bi se druga kora bolje zalijepila.
Poklopite drugom korom i nanesite slastičarskom vrećom (ili žlicom) preostalu ganache kremu. Po želji dekorirajte s nekoliko svježih višanja.
Tortu ohladite u hladnjaku, a potom uživajte!
Napomena
Koristila sam biljno slatko vrhnje s kojim se ganache brzo stegne u hladnjaku. Ako koristite mliječnu, imajte na umu da se ono drugačije ponaša od biljnog, tako da se može dogoditi da će trebati duže vremena da se ganache stegne. Stoga savjetujem da ganache napravite najmanje 6-8 sati prije filanja torte ili već prethodni dan pa ga ostavite u hladnjaku preko noći. Nisam probala s mliječnom pa ne mogu sa sigurnošću tvrditi kako će se ponašati, ali čisto da vas upozorim da su odstupanja moguća.
Fotografije: Mystic Cakes