Lidija Osmak s bloga Gurmanka pripremila je odličan tart s kremom od limuna i voćem koji je pravi izbor za ove tople, proljetne dane.
Sastojci
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 90 g šećera
- 150 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1 žlica vrhnja
- ½ praška za pecivo
Mousse
- 2 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 8 žlica šećera
- 50 ml soka od limuna
- 5 žlica narezanog maslaca
- 200 ml slatkog vrhnja
I još
- voće po izboru
Priprema
Tijesto
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga u okrugli kalup i ispecite prazno „na slijepo“. Obično ga prekrijem papirom za pečenje i kao uteg stavim suhi grah da se tijesto ne digne i da ostane mjesta za kremu.
Pecite ga 15 minuta na 200°C, maknite grah i još malo dopecite dok ne porumeni.
Mousse
Na pari miksajte desetak minuta jaja, šećer i sok od limuna. Kada pobijeli i krema postane gusta maknite s vatre i dodajte maslac.
Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i polako ga ručno umiješajte u hladnu kremu.
Ohlađeno tijesto prekrijte s kremom od limuna i preko kreme poslažite razno voće. Meni osobno najviše odgovara okus svježih borovnica uz finu laganu kremu od limuna!
Fotografija: Gurmanka