Omiljen jesenski plod i neizostavan sastojak jesenskih slastica ove se sezone prodaje pod “suho zlato” pa će, čini se ove godine, kesten pire rijetko komu sladiti hladne jesenske dane.
Jedan od omiljenih jesenskih plodova – kralj jeseni – kesten, ove će godine čini se mnogima biti nedostupan. Naime, došlo je do enormnog porasta njegove cijene. Tako je ovih dana na hrvatskim tržnicama, ali i u trgovinama, za kilogram sirovih kestena potrebno izdvojiti i do 8 eura, što predstavlja porast cijene od 60 % u posljednje dvije godine.
Kolege s Nove TV ispitali su građane što misle o cijeni kestena, a svi su u svojim odgovorima izrazili nezadovoljstvo i čuđenje. U nastavku prenosimo neke od odgovora: “Dosta visoka cijena obzirom da se kesten u blizini Zagreba može ubrati, mislim da je sve skočilo tako da i kesteni moraju biti skupi”, kazala je gospođa Marica iz Zagreba dok se gospođa Sara iz Zagreba pita: “Sad ne znam kakva je sezona, jesu li rijetki pa su zato skupi ili su skuplji zato što je sve poskupjelo?”
Prodavačima je cijena opravdana posebice kada su u pitanju krupniji kesten koje sami sade i uzgajaju. “Teško ga je uzgojiti, njemu treba kod nas najmanje 5,6 godina. Sve to košta i vremena i novaca i truda, nisu sadnice i sadnja jeftini.”, osvrnuo se za Novu TV Ivica, prodavač na tržnici.
Željko Ledinski predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice pojašnjava kako u Hrvatskoj nije zaživjela plantažna proizvodnja kestena koja bi cjenovno mogla konkurirati šumskim jer je zahtjevna i teška.
“Kesten počne rađati u petoj, šestoj godini. Prije sedme godine ne može se očekivati ozbiljniji urod, uz to ga napadaju i bolesti, rak kestenove kore i kestenova osa šiškarica”, rekao je Ledinski za Novu tv.
Kesteni imaju brojne prednosti za zdravlje, puni su vitamina, jačaju imunitet i smanjuju masnoću u krvi, a osim navedenog vrlo su ukusni te su rado viđen gost u jesenskim slasticama, no sve to pada u vodu kada se vidi cijena koju je potrebno platiti pa će tako kesten pire ove godine čini se rijetkima sladiti kišne dane.
Izvor: dnevnik.hr
Fotografija: Canva