Anis svojim posebnim okusom obogaćuje i slatka i slana jela.
Anis se najčešće koristi u pripravi kolača i deserata, ali dodaje se i slanim jelima. Izrazito se slaže s kruškama, šljivama i citrusima pa će osim kolača, obogatiti i marmelade i kompote. Može ga se dodati riži na mlijeku, nabujku ili kolačima od kestena. Potrebno je pripaziti na količinu koja se dodaje bez obzira koristi li se cijeli ili mljeveni anis, a svakako ga treba dodati pri kraju kuhanja.
U slanim kombinacijama, lijepo se slaže s korjenastim povrćem, bundevom i porilukom. Može ga se doda hladnim salatama s mesom peradi, ribljim i pilećim juhama, paštetama, kobasicama i jelima sa svinjetinom. Upotrebljava se i kod kiseljenja povrća, kao što su krastavci i cikla. Indijci ga koriste u jelima s lećom i piletinom, a u nekim zemljama Bliskog Istoka se dodaje juhama i gulašima.
Ulje anisa se koristi za pripremu likera anissete, koji je poznat i po nazivima anisovac, aspin ili sambuk, a može se dodavati i u čaj i druge tople napitke.
Fotografija: Pixabay