Prošli smo tjedan pisali o kruškama, a danas otkrivamo kako se kruška može iskoristiti u pripremi slastica.
Od kruški se izrađuju različita slatka jela. Kuhanjem oguljenih kruški u crvenom vinu uz dodatak cimeta, limunove korice te klinčića dobivaju se poširane kruške. Poslužuju se sa sladoledom od vanilije i prelijevaju čokoladnim umakom. Ova slastica poznatija je pod nazivom Poires Belle Hélène. Poširane kruške mogu se nadijevati i orašastim plodovima ili sušenim voćem, na primjer marelicama koje se prije nadijevanja kratko popeku na maslacu i smeđem šećeru. Središnji dio krušaka prije nadijevanja potrebno je odstraniti. Kada se kruške ohlade uranjaju se u umak od otopljene čokolade i maslaca nakon čega se hlade u hladnjaku kako bi čokolada na njima očvrsnula. Ovako pripremljene kruške služe se uz kremu od vanilije ili zabaione kremu.
Kruška može poslužiti i kao nadjev za slatke savijače.
Još jedno jednostavno slatko jelo su pečene kruške. Na papir za pečenje koji se premaže maslacem pospe se šećer te se polože polovice neoguljenih krušaka sa očišćenom sredinom prema gore. Kruške se premažu amarettom i peku uz dolijevanje vode te prema potrebi dodatnim premazivanjem likerom, otprilike trideset minuta. Zapečene kruške mogu se poslužiti s meringueom u koju su dodani listići badema.
Za kompot se koriste nedozrele kruške. Kuhane kruške mogu se koristiti i kao nadjev za različite pite i krustade, ali i za izradu slojevitog deserta od piškota i moussea od bijele čokolade. Šećerni sirup u kojem su se kuhale kruške koristi se za prelijevanje piškota, a njime se može preliti i tučeno vrhnje na vrhu deserta kako bi se dobila dodatna slatkoća i aroma.
Od kruški se izrađuju i džemovi, ali i likeri i rakije. Kao i brojne druge voćke i kruška je savršena u kombinaciji raznog voća u izradi slasne voćne salate.
Fotografija: Pixabay