Marija Herjavić Jerkić, Instagram pratiteljima poznata pod jednostavnim imenom marija h.j. s nama je podijelila recept za predivnu božićnu tortu kojoj posebnu čar daju ušećereni bademi i arancini.
Sastojci
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade za kuhanje
- 4 jaja
- 50 g heljdinog brašna
- 1 žlica gustina
- začini (cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis…)
I još
- džem od gorkih naranči
- čokoladna glazura
- arancini
- ušećereni bademi
Priprema
Pjenasto umutiti maslac sa šećerima. Dodati rastopljenu čokoladu pa dodavati jedan po jedan žumanjak. Umiješati brašno i gustin i začine i na kraju ručno snijeg od bjelanjaka.
Izliti u namašćeni kalup (ja na dno stavim masni papir). Peći 45-50 minuta na 180°C.
Pečeni biskvit prerezati popola, namazati oba dijela odozgo džemom od gorkih naranča (ili nekim drugim), složiti jedno na drugo i preliti glazurom pripremljenom po vašem omiljenom receptu.
Po želji prethodno namočiti biskvit s malo zašećerene vode ili sokom od naranče.
Ukrasiti arancinima i ušećerenim bademima.
Napomena
Ovo je količina za manji kalup, promjera 20 cm. Za onaj klasični, cca 26 cm treba udvostručiti količinu sastojaka.
Za normalnu varijantu s glutenom, umjesto ove količine heljde i gustina, staviti 100 g oštrog brašna.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić