Tražite li inspiraciju za keksiće koje ćete pripremiti za Uskrs, ne trebate tražiti dalje jer naša Irena Gavran s bloga Pregacha s nama danas dijeli recept za divne čokoladne keksiće u obliku jaja punjene karamelom.
Sastojci
Keksi
- 125 g maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 115 g brašna
- 25 g kakaa
- 20 g gustina
Karamel
- 100 ml vrhnja za šlag s mliječnom masti
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
I još
- bijela i mliječna čokolada za ukrašavanje (50 g svake)
Priprema
Keksi
Upalite pećnicu na 150 stupnjeva s ventilacijom ili 170 bez.
Obložite dva lima od pećnice papirom za pečenje.
Miksajte maslac i šećer u prahu dok ne dobijete kremastu smjesu.
U smjesu dodajte brašno, kakako i gustin koji ste prosijali, kratko smiksajte, a onda rukama oblikujte tijesto da se sve poveže.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da se hladi 20 minuta u frižideru.
Tijesto izvadite i razvaljajte na 5 mm debljine – neka ne bude pretanko jer su keksi jako prhki, da ne bi jako pucali. Izrezujte kalupom u obliku jaja. Pažljivo prebacite na lim jer je tijesto mekano i puno pipkanja će im promijeniti oblik.
Pecite petnestak minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se skroz ohladi.
Karamel
Sve sastojke ubacite u posudu i stavite na srednju vatru i kuhate uz miješanje. Pred kraj sam dodala prstohvat soli. Inače ako želite rjeđi karamel kuhajte 4 – 5 minuta, no ja sam ovaj put kuhala desetak minuta jer sam htjela karamel koji je maziv, ali ne curi.
Ostavite sa strane da se ohladi. Inače ga možete prebaciti u staklenku i čuvati u hladnjaku desetak dana. Ako se previše stisne, samo staklenku ubacite u vrelu vodu i miješate da se malo otopi.
Ukrašavanje
Otopite jednu i drugu čokoladu na pari.
Polovicu keksića okrenite na jednu stranu i na te stavite po pola žličice karamele, odnosno procijenite po veličini vaših keksića.
Drugu polovicu umočite u čokoladu (od zdjelicu sastružite višak – bitno je da se vidi s prednje strane), pa ukrasite onom drugom ( ja sam točkice radila, pa čačkalicom lagano pravila ove šare, ali vi možete kako god vam odgovara). Pažljivo slijepite kekse. Ne smijete ih jako stisnuti, jer su keksići jako krhki pa bi mogli puknuti.
Ukoliko želite, možete ih odmah slijepti kad napunite karamelom pa umočiti već slijepljene kekse ili ukrašavati prema vlastitom nahođenju, kako vam čokolada ne bi predstavljala problem prilikom spajanja keksića.
Ostavite u hladnjaku da se čokolada stisne.
Napomena
Kako biste dobili ovako tamne keksiće, koristite pravi, gorki kakao
Keksi su stvarno fini jer se gorki kakao u kombinaciji sa slatkim karamelom savršeno nadopunjuju. Keks se topi u ustima koliko je sočan.
Moj savjet kad koristite vrhnje za šlag za karamel da koristite onaj sa mliječnom masti.
Također, možete odmah napraviti više karamele, u original receptu Donne Hay ide 250 ml vrhnja za šlag, 175 g smeđeg šećera i 60 g maslaca. Budući da je okus toliko fin, vjerujem da ćete ga brzo potrošiti kao preljev za sladoled, kolače, palačinke… Osobno više volim ovaj karamel jer me podsjeća na one bombončiće Werther’s Original.
Fotografije: Pregacha