Nikad dosta recepata za slasticu koja se neizostavno nalazi na našim stolovima za Uskrs, a ovaj recept za pincu s nama je podijelila Alica Bjeli Duduković.
Sastojci
Tijesto
- 100 g arancina
- 50 ml ruma
- 200 ml mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 2 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 100 g šećera
- 10 g praha od limuna ili naribana korica 2 limuna
- 75 ml limoncella
- 8 žlica ulja
- 500 – 550 g glatkog brašna
- 4 g praška za pecivo
- ½ žličice soli
Šećerni sirup
- 50 g šećera
- rum od ocijeđenih arancina
I još
- granulirani šećer za posipanje
Priprema
Arancine namočiti u rumu i ostaviti dok ne dođe red da ih se ubaci u tijesto.
Zagrijati mlijeko pa odvojiti 100 ml i u njih staviti svježi kvasac sa žličicom brašna i šećera da naraste.
Pjenasto umutiti jaje, žumanjke, šećer, prah od limuna, limoncello, ulje te dodati brašno prosijano s praškom za pecivo i narasli kvasac. Dodati ostatak mlijeka (možda ćete morati dodati još mlijeka) pa rukom umijesiti fino tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Ostaviti da raste nekih 45 minuta.
Arancine ocijediti i sitno narezati pa nakon 45 minuta premiiesiti tijesto i u njega dodati arancine.
Ostaviti da tijesto raste još petnaestak minuta.
Izvaditi tijesto na pobrašnjenu podlogu, oblikovati 2 pince težine 400 grama i staviti ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i neka pince rastu dok se pećnica grije – zagrijati na 190°C.
Prije stavljanja u pećnicu nožicama prerezati tijesto u obliku križa pa staviti peći. Nakon 20 minuta prekriti pince folijom i ostaviti da se peku još 20 – 25 minuta. Provjeriti čačkalicom jesu li pečene.
Pred kraj pečenja pripremiti šećerni sirup: u rum koji vam je ostao od arancina dodati 50 g šećera i kuhati 4-5 minuta.
Vruće pince izvaditi iz pećnice, premazati ih sirupom i posuti granuliranim šećerom.
Ostaviti na rešetki da se ohlade i uživati!
Fotografija: Alica Bjeli Duduković