Ako do sada niste stigli izraditi ni jednu slasticu, iskoristite ovaj recept za cheesecake s mrkvom i orasima koji donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna, a koji će se, uz malo uskršnje dekoracije, izvrsno uklopiti u vaš blagdanski stol.
Sastojci
Smjesa od mrkve
- 2 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 1 vanillin šećer
- 120 ml ulja
- 150 g brašna
- žličica praška za pecivo
- malo cimeta (po želji) ili mješavine začina za medenjake (nemojte previše)
- 200 g naribane mrkve (na što sitniji ribež, ja sam ribala na krupno, sljedeći put ću na sitnije)
- 50 g mljevenih oraha
Smjesa od sira
- 500 g Philadelphia sira
- 110 g šećera
- 120 g kiselog vrhnja ili Milerama
- 2 jaja
- korica jednog limuna
- korica jedne naranče
- 1 vanillin šećer
- 1 žlica gustina
Premaz
- 100 g Mascarpone sira
- 100 g kiselog vrhnja ili Milerama
- 40 g šećera u prahu
Priprema
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Za smjesu od mrkve miksajte jaja i smeđi šećer, vanilin šećer, ulje i cimet. U brašno umiješajte prašak za pecivo i cimet pa dodajte polako smjesi, lagano miksajući. Na kraju umiješajte špatulom izribanu mrkvu i orahe.
U drugoj zdjeli miksajte sir sa šećerom i kiselim vrhnjem. Dodajte jedno po jedno jaje, korice agruma, vanilin šećer i gustin. Sve lijepo sjedinite.
Kalup od 22 – 23 cm (ne veći) obložite papirom za pečenje (dno i stranice). Na dno stavite trećinu smjese s mrkvom, na to smjesu sa sirom pa naizmjenično dok ne potrošite svu smjesu (ne treba ništa miješati štapićem kao kad radite mramorni kolač, jednostavno pustite ovako u slojevima).
Pecite oko 45 minuta. Ugasite pećnicu i otvorite da se hladi postepeno (20 min), nakon toga ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku najmanje 2 sata.
Za premaz povežite sva tri sastojka. Premažite tortu, ukrasite je po želji, ja sam kupila mrkvice od marcipana i karamelizirala orahe koje sam potom usitnila.
Tortu ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja.
Fotografija: Tirkizna