Ljubitelji Aperol Spritza s veseljem će prihvatiti ovu nesvakidašnju uskršnju tortu, a recept za nju donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Podloga od keksa
- 250 g Biscoff keksa
- 120 g rastopljenog maslaca
Krema
- 3 listića želatine
- 100 ml soka od naranče
- 500 g Philadelphia sira
- 130 g šećera u prahu
- korica jedne naranče
- 250 ml slatkog vrhnja
Glazura
- 6 listića želatine
- 50 ml soka naranče
- 100 ml Aperola
- 100 ml Prosecca
Priprema
Kekse sameljite i spojite s rastopljenim maslacem. Sve lijepo povežite. Kalup za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje (dno i stranice). Utisnite smjesu od keksa u dno i stranice. Stavite u hladnjak dok ne pripremite kremu.
Za kremu u zdjeli s hladnom vodom potopite 3 listića želatine. Ugrijte sok od naranče na laganoj vatri, skinite s vatre i umiješajte ocijeđene listiće želatine. Na niskoj brzini izmiksajte Philadelphia sir, šećer, koricu naranče i sok naranče. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte žlicu po žlicu u kremu od sira. Lagano sve špatulom sjedinite (nemojte koristiti mikser). Izvadite kalup iz hladnjaka, premažite kremom i vratite u hladnjak najmanje 4 sata dok ne prelijete glazuru.
Za glazuru, u zdjelu hladne vode potopite listić po listić želatine. Sok od naranče zagrijte na laganoj vatri pa umiješajte ocijeđene listiće želatine. U manju zdjelu ulijte Aperol, Prosecco i sok od naranče sa želatinom. Pomiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 10-tak minuta da želatina počne djelovati. Izvadite kalup iz hladnjaka i prelijte cheesecake. Ostavite preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi.
Fotografija: Tirkizna