U traženju ideja za uskršnje slastice, naišli smo na recept za uskršnje košarice čije je autorica Tamara s bloga What’s for dessert?
Sastojci
Ganache od tamne čokolade
- 200 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće
- 200 ml slatkog vrhnja
Ganache od bijele čokolade
- 200 g bijele čokolade nasjeckane na komadiće
- 200 ml slatkog vrhnja
Cupcake (14 komada)
- 160 g glatkog brašna
- 1 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
- 115 ml ulja
- 115 ml mlaćenice (umjesto mlaćenice iskoristite sljedeći recept: u 115 ml mlijeka dodajte 1/2 žličice limunovog soka ili bijelog octa i pustite da odstoji 5 minuta prije upotrebe)
Priprema
Ganache od tamne čokolade
Zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja. Prelijte po čokoladi. Pustite da odstoji par minuta pa krenite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pustite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi pa ju stavite u frižider da se dodatno stisne dok se peče biskvit. Ako se krema previše stisne, pustite ju kratko vrijeme na sobnoj temperaturi.
Ganache od bijele čokolade
Zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja. Prelijte po čokoladi. Pustite da odstoji par minuta pa krenite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pustite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi pa ju stavite u frižider da se dodatno stisne dok se peče biskvit. Ako se krema previše stisne, pustite ju kratko vrijeme na sobnoj temperaturi.
Cupcake (14 komada)
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U većoj posudi miksajte jaja 20 sekundi. Dodajte šećer i nastavite miksati otprilike 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte ekstrakt vanilije i ulje pa kratko miksajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte pola mješavine s brašnom i pola količine mlijeka. Kratko miksajte pa dodajte ostatak brašna i mlijeka. Miksajte tek toliko da se sastojci povežu.
U kalup za muffine stavite papirnate košarice. Da biste ravnomjerno napunili košarice smjesom, koristite žlicu za sladoled i u svaku košaricu ulijte jednu žlicu smjese. Pecite 12 – 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Cupcakese izvadite iz kalupa nakon 2-3 minute i pustite da se ohlade na rešetki. Dekorirajte po želji (za izradu košarica sam koristila Wiltonov nastavak broj 47).
Fotografije: What’s for dessert
[print_link]