Sunčica Stanković s bloga Mes folies culinaires s nama dijeli recept za tzv. božićni pekmez od mlijeka -riječ je o kondenziranom mlijeku s dodatkom božićnih začina.
Sastojci
- 1 l punomasnog mleka
- 600 g kristal šećera
- 60 ml ekstrakta vanilije
- cimet
- 5 vrste začina (papar, anis, komorač, karanfilić, kardamom i đumbir)
Priprema
Ulijte mlijeko u dublji lonac, dodajte šećer, stavite na malu vatru da se lagano otapa uz povremeno miješanje pjenjačom.
Nakon otprilike 2 sata kuhanja vidjet ćete kako postaje sve gušći i poprima karamel boju a vi dobivate vaš željeni pekmez. Sklonite ga s vatre , dodajte začine, promiješajte, i dok je još topao, ulijte ga u čiste teglice i dobro zatvorite.
Napomena
Začine i vaniliju dozirajte prema vašem ukusu, ja sam stavila malo više tekuće vanilije jer obožavam njen miris.
Ovako pripremljeni pekmez od mlijeka u Francuskoj se koristi za prelijevanje deserta kao što su panna cotta, sutlijaš, kao premaz za palačinke, kao fil za roladu, za pripremu milk-shakea…
Fotografije: Mes folies culinaires