Cikla ima jako dobra ljekovita svojstva, a zbog svoje slatkoće i izrazite boje koristi se i u izradi slastica, kao prirodna boja te kao dodatak biskvitima i kolačima te sladoledima.
Cikla je korjenasto povrće koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Po svojim je ljekovitim svojstvima poznata više od dvije tisuće godina, još iz antičkih vremena. Lako je probavljiva, a sadrži gotovo sve mineralne sastojke. Upravo ju bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini zdravom, ali i jednom od najčešćih prehrambenih namirnica. Budući da ima dobar učinak kod slabokrvnih osoba i djece, od davnina se koristi za liječenje slabokrvnosti, ali i usporava starenje te djeluje protuupalno.
Cikla se na tržnicama i u trgovinama može pronaći od lipnja do listopada. Prilikom odabira cikle važno je obratiti pažnju na čvrstoću i boju. Cikla se u hladnjaku može čuvati 7-10 dana, svježa ili kuhana, dok se u zamrzivaču može čuvati do 10 mjeseci.
U povijesti se, u slastičarstvu upotrebljavao sok od cikle kako bi se obojila glazura ili tijesta i biskviti. Danas se najčešće koristi u kombinaciji s čokoladom, pri izradi biskvita za torte i kolače, ali i smjesa za palačinke, sladoleda, a njezin se sok koristi kao prirodna boja.
Fotografije: Pixabay