Rolada s ricottom je, kako njezina autorica Anamarija Habuš s bloga Mrvice sa stola kaže, univerzalni recept koji može biti za svaki dan, ali i za svečanije prilike.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 50 g (4 žlice) šećera
- 2 žličice limunovog soka
- 40 ml (3 – 4 žlice) mlijeka
- 30 ml (2 žlice) ulja
- 50 g (6 žlica) brašna
Nadjev
- 250 g (1 šalica od 250 ml) vrhnja za šlag
- 35 g (3 žlice) šećera u prahu
- 100 g ricotta sira
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjka, šećera i limunovog soka izradite snijeg (meringue) koji ne treba biti prečvrst. Miksajte toliko da se na vrhu pojave lagani „šiljci“.
U posebnoj zdijeli pomiješajte mlijeko i ulje, dodajte brašno i na kraju žumanjke. Smjesu dobro izmiješajte kako bi se sastojci povezali. U dobivenu smjesu lagano špatulom u nekoliko navrata umiješajte meringue. Biskvitno tijesto izlijte u lim dimenzija cca 30 x 30 cm obložen papirom za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 160°C 30 minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz lima, prekrijte drugim papirom i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Nadjev
Vrhnje za šlag izradite, dodajte šećer u prahu i sir i sastojke dobro promiješajte.
Slaganje
Ohlađenom biskvitu uklonite papir na kojem se pekao, tu stranu premažite nadjevom i pomoću drugog papira uvijte u roladu. Roladu zamotanu u papir ostavite u hladnjaku minimalno 1 sat.
Napomena
Za nadjev umjesto ricotte možete koristiti i mascarpone.
Fotografije: Anamarija Habuš