I službeno je do Božića ostalo manje od mjesec dana pa naša zanesenost blagdanskim receptima sada postaje opravdana – danas miris blagdana u dom unosimo ovim medenjacima čiji smo recept pronašli kod Irene Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
- 200 g šećera
- 200 g meda
- 50 ml vode
- 10 g sode bikarbone
- 2 žličice mješavine začina za medenjake
- 1 žličica kardamoma
- (ja stavim i još pola žličice cimeta, bez obzira što ga već ima u mješavini)
- 2 jaja
- 500 g glatkog brašna
I još
- 300 g otopljene bijele čokolade
Priprema
Prvo kuhajte šećer, med i vodu na jakoj vatri dok se sve ne otopi i sjedini, a zatim kuhajte na laganoj vatri nekih cca 5 min.
Ostavite sa strane da se prohladi.
Kad se malo smjesa prohladila, dodajte sodu i začine, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dosta će se i zapjeniti, ali tako treba biti.
Jaja izmikajte dok ne udvostruče volumen, pa dodajte ovu gore smjesu i povežite kratko mikserom.
Ubacite brašno i miješajte kuhačom dok ne dobijete fino tijesto.
Pokrijete tijesto prozirnom folijom i ostavite da se hladi minimalno 24 sata u hladnjaku.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a tijesto oblikujte u kuglice cca 15 g i slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite 10 minuta.
Ostavite da se ohlade, nemojte ih dirati da ne bi pali.
Kad se ohlade, umačite u otopljenu bijelu čokoladu. Ostavite u hladnjaku da se čokolada fino stisne i čuvajte ih u zatvorenoj posudi.
Fotografije: Pregacha