Svi znamo da s kolačima koji spajaju višnje i čokoladu ne možemo pogriješiti, a upravo jedan takav recept danas nam stiže s bloga Gurmanka autorice Lidije Osmak.
Sastojci
(za kalup za tart promjera 26 cm)
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 70 g šećera
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- 2 žlice kakao praha
- 2 žlice bademovog brašna
- prstohvat soli
Čokoladna krema
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade
- 4 jaja
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 3 žlice kakao praha
- 300 ml slatkog vrhnja
Preljev
- ½ staklenke kompota od višanja
- 25 g gustina
- 4 žlice šećera
I još
- 300 ml slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto
Sve sastojke pomiješajte i zamijesite tijesto te ostavite pola sata da se malo stisne u hladnjaku.
Tanko ga razvaljajte i obložite s njim kalup za tart.
Prekrijte ga papirom za pečenje i na njega istresite suhi grah i pecite koru „na slijepo“ oko 20 minuta na 180°C.
Čokoladna krema
Otopite na laganoj vatri maslac i čokoladu te ostavite da se malo ohladi.
Posebno mikserom izradite jaja, šećer i sol.
Dobivenoj smjesi umiješajte otopljenu čokoladu i maslac te kakao pa tekuće slatko vrhnje.
Nadjev izlijte na prhko tijesto te pecite na 160°C oko 40 minuta.
Preljev od višanja
Višnje procijedite, a tekućinu koje mora biti 350 ml stavite kuhati na vatru. Od ove količine odvojite dio u koji ćete umutiti gustin i zakuhajte u ostatak tekućine kada provri.
Kada se smjesa stisnula umiješajte joj višnje i ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag i premažite preko ohlađenog čokoladnog nadjeva.
Na šlag žlicom prelijte preljev od višanja i ukrasite vašu pitu čokoladom.
Fotografija: Gurmanka