Na društvenim mrežama popularnog gastro bloga Pregacha autorice Irene Gavran ovaj smo put pronašli divan recept za kolač od čokolade i borovnica – sigurni smo da će ga mnogi od vas isprobati već ovog tjedna.
Sastojci
Krema od borovnica
- 2 lista želatine
- 50 ml vode
- 250 g borovnica
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ½ žličice cimeta
Podloga
- 240 g vafla s maslacem
- 100 g maslaca
Krema od čokolade
- 2 lista želatine (nije neophodno)
- 450 g praline čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema
Krema od borovnica
Želatinu natopite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Ostale sastojke stavite kuhati i kuhajte dok se borovnice ne raspadnu, a dio tekućine ispari. Kad je smjesa kuhana, ubacite omekšalu želatinu pa kremu izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom. Ostavite da hladi dok radite ostalo.
Podloga
Sameljete vafle, dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Lijepo utisnite smjesu u kalup cca 20x25cm (ja sam stavila papir za pečenje pa na njega smjesu).
Ostavite da se hladi dok radite kremu.
Krema od čokolade
Natopite želatinu u hladnoj vodi. Čokoladu otopite na pari. Od ukupne količine vrhnja uzmite 50 ml pa zagrijete do vrenja i u njemu otopite omekšalu želatinu. Tu smjesu pomiješajte s otopljenom čokoladom. Preostalo vrhnje za šlag izradite u snijeg pa pomiješajte s prohlađenom čokoladom. Kremu istresite preko podloge.
Na kremu rasporedite kremu od borovnica u par hrpica, štapićem ili nožem prošarajte po kolaču. Ostatak kreme od borovnica poslužite prilikom serviranja!
Fotografije: Pregacha