Šumsko voće i čokolada spojili su se u ledenim kockama čiji je recept s nama podijelila Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 3 žlice ulja
- 4 žlice oštrog brašna
- 2 žlice kakaa
- ½ vrećice praška za pecivo
Preljev
- 150 ml vode
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
Žele od šumskog voća
- 400 g smrznutog šumskog voća + vode do 400 ml
- 100 g šećera
- 1 puding od jagoda (ili malina)
- 40 g margarina
Krema od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 2 pudinga od vanilije (80 g)
- 100 g margarina
- 150 ml slatkog vrhnja
Ganache glazura
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
I još (za dekoraciju)
- sjeckani pistaciji
- čokoladne mrvice
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom umutite čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Potom smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumanjce i na kraju ulje, ulijevajući u tankom mlazu.
Na kraju dodajte prosijanu mješavinu suhih sastojaka: brašno, kakao i prašak za pecivo. Još jednom kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da vam se smjesa poveže, kako ne bi splasnula.
Smjesu za biskvit ulijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, dimenzija 30 × 20 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Gotov biskvit prohladite, skinite mu papir za pečenje i vratite u lim za pečenje.
Preljev
Prokuhajte vodu sa šećerom i vanilin šećerom, tek toliko da se sav šećer otopi pa uz pomoć silikonske četkice natapkajte biskvit preljevom svugdje ravnomjerno.
Žele od šumskog voća
Smrznuto šumsko voće stavite u lončić, dodajte šećer pa zagrijavajte na srednjoj vatri dok se skroz ne otopi. Usput gnječite voće vilicom da se raspadne. Kada se otopilo, skinite s vatre pa protisnite kroz cediljku kako bi se odstranile koštice od voća.
Sada ovom soku od voća dodajte vode toliko da ukupno dobijete 400 ml tekućine. Polovinu ulijte natrag u lonac i vratite na vatru, a u ostatku soka razmutite puding tako da ne bude grudica i ukuhajte u sok, ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom. Skinite s vatre kada se zgusne.
Odmah u vruće dodajte margarin i miješajte pjenjačom dok se ne otopi. Vruć žele prelijte preko natopljenog biskvita, poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Krema od vanilije
U malo mlijeka od 500 ml razmutite puding, a ostatak mlijeka ulijte u lonac, dodajte šećer i zagrijavajte sa srednjoj vatri. Kada provrije, ukuhajte puding ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom i skinite s vatre kad se zgusne. Pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se prohladi.
Mlaki puding malo izradite mikserom pa dodajte omekšali margarin sobne temperature i sve dobro sjedinite u glatku kremu.
Na kraju ručno umiješajte posebno umućen šlag od slatkog vrhnja i sve lagano sjedinite u pjenastu kremu.
Kremu nanesite preko ohlađenog želea i lijepo poravnajte. Stavite u hladnjak dok pripremate glazuru.
Ganache glazura
U lončić ulijte slatko vrhnje i zagrijte do vrenja. Skinite s vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, pa pjenjačom miješajte dok se skroz ne otopi. Glazuru prohladite nekoliko minuta pa pažljivo prelijte preko kreme i pustite da se sama rasporedi pomičući lim u svim smjerovima. Nemojte žlicom razmazivati jer onda glazura neće biti ravna.
Neka kolač odstoji malo na sobnoj temperaturi pa ga stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne najmanje par sati.
Ohlađen kolač režite oštrim tankim nožem na kocke i ukrasite po želji. Ja sam svaku kocku posula sjeckanim pistacijima i čokoladnim mrvicama, ali vi ovo možete i sasvim preskočiti.
Savjet za rezenja
Ja rezež skalpelom, tako što pravim rez iz jednog poteza ravno povlačeći skalpel (ne pomičući ga gore-dolje), a onda ga poslije svakog reza obrišem papirnatim ubrusom kako bi bio čist da se slojevi kreme ne bi razmazali.
Fotografije: Mystic cakes