Recept za portokalopitu, tradicionalni grčki kolač od naranče, grčkog jogurta i sušenih usitnjenih kora za savijače, pronašli smo na blogu Samo jedan griz autora Darka Debića.
Sastojci
Sirup
- 6 naranči
- 400 g šećera
- 2 štapića cimeta
- 8 kardamoma
- 200 ml likera od naranče
- 2 žličice vodice cvijeta naranče
Smjesa
- 400 g kora za savijače
- 2 naranče
- 40 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 6 jaja
- 200 g grčkog jogurta
- 200 ml biljnog ulja
- 12 g praška za pecivo
Priprema
Sirup
Za pripremu grčkog kolača s narančom prvo treva skuhati sirup. Jednu naranču narezati na ploške. Jednoj naranči tanko oguliti koru uz pomoć guljača za povrće. Od pet naranči ocijediti sok i dodati vode do 8 dl. Uliti u lonac mješavinu vode i soka naranče, šećer, narančinu koru, ploške naranče, štapiće cimeta, kardamom i pustiti da zavrije. Kuhati na laganoj vatri 10 minuta. Ostaviti sa strane da se ohladi. Umiješati liker od naranče i vodicu cvijeta naranče.
Smjesa
Namotane kore (nije ih potrebno odmotavati, samo izvaditi iz pakiranja) narezati na 2 cm širine kako bi dobili duge trake tijesta. Odmotati trake i rasporediti na veliki lim za pečenje, staviti u pećnicu na 120°C dok se ne osuše, oko 25 minuta. Svakih 8 minuta promiješati. Ohladiti prije dodavanja u smjesu. Drugi način je nekoliko sati ranije raširiti trake na veliku površinu da se osuše na sobnoj temperaturi.
Naribati koricu dvije naranče na sitni ribež i potom ih oguliti. Narezati naranče na manje komade i izmiksati u blenderu. U jako veliku zdjelu dodati šećer, vanili šećer i jaja, umutiti mikserom dok ne postane pjenasto. Dodati jogurt, ulje, blendane naranče, koricu naranče, prašak za pecivo i dobro promiješati dok se sastojci ne sjedine.
Rukama malo izmrviti suhe kore na manje komadiće, nije ih potrebno sasvim usitniti. Postupno ih dodavati u smjesu uz miješanje, kako bi smjesa obložila svaki komad tijesta.
Premazati uljem lim za pečenje (cca 25 x 35 cm) i uliti smjesu. Staviti u prethodno zagrijanju pećnicu na 175°C 35 – 40 minuta dok ne dobije lijepu boju i bude pečeno. Provjeriti nožem ili čačkalicom je li kolač gotov. Ako nož izađe čist, kolač je gotov.
Izvaditi ih pećnice i polagano preliti hladan sirup preko vrućeg kolača. Ostaviti dva decilitra sirupa i još kratko prokuhati kako bi se zgusnuo. Ohladiti sirup i čuvati na hladnom do serviranja.
Ostaviti kolač na sobnoj temperaturi dok se sirup upije i kolač ohladi, potom staviti u hladnjak. Kolač poslužiti hladan uz žlicu sirupa.
Napomena
Priprema mi je posebno zanimljiva jer se kore narežu na manje komade i posuše. Zatim se potope u smjesu od jaja, šećera, jogurta, ulja i naranče. Vrlo jednostavno. Divne teksture zahvaljujući sirupu od naranče prelivenom preko pečenog kolača. Bogatog okusa naranče uz moj dodatak likera od naranče i kardamoma koji inače nisu u recepturama. Inače, na grčkom se naranča kaže πορτοκάλι/portokáli pa zato naziv portokalopita.
Fotografija: Samo jedan griz