Dragana Pušica s bloga Moje grne – recepti za dušu s nama je danas podijelila recept za svoje omiljene kolačiće – vanilice.
Sastojci
- 125 g svinjske masti
- 125 g šećera
- 2 jaja
- 125g mljevenih oraha
- oko 350 g brašna, ovisno o veličini jaja + za posipanje radne ploče
- džem od marelica
- šećer u prahu za posipanje
- 2 vrećice vanilin šećera
Priprema
Zagrijati pećnicu na 200⁰C. Mast sobne temperature umutiti mikserom zajedno sa šećerom. Dodati jaja i zajedno umutiti. Dodati mljevene orahe i na kraju umiješati mikserom brašno, samo zamijeniti nastavke i staviti one za tijesto. Isključiti mikser, malo umijesiti rukama kako bi se dobilo lijepo, kompaktno tijesto koje se ne lijepi za ruke, a zatim tijesto iz posude prebaciti na radnu ploču, posutu brašnom.
Valjkom razvući tijesto na nekih 3-4 mm pa kalupom ili malom čašicom za rakiju, sjeći tijesto i redati na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje. Vanilice peći najviše 6 minuta, tek da blago porumene. Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal.
Pečene vanilice ostaviti da se ohlade, pa ih spajati džemom od marelice i valjati u šećer u prahu, zamirisan vanilom. Spojene i uvaljane vanilice redati u metalnu kutiju i ostaviti da odstoje minimum 24 h prije služenja. Čar vanilica je u tomu da su one puno ljepše i ukusnije kada duže stoje.
Fotografija: Moje grne – recepti za dušu
[print_link]