U sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone tijekom izolacije, osim već objavljenog recepta za čokoladni mousse s aquafabom, Vinka Tresić je s nama podijelila i recept za vegansku čokoladnu tortu koji sada dijelimo s vama.
Sastojci
Tekući sastojci
- 1 šalica biljnog mlijeka
- 1 žličica jabučnog octa
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 1/3 šalice ulja (suncokretovo ili kokosovo)
- 1 žličica naribane tonke ili ekstrakta od vanilije
Suhi sastojci
- 1 šalica glatkog brašna
- 1/3 šalice kakaa u prahu
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pečenje
- prstohvat soli
I još
- džem od višnje ili marelice
- veganska čokolada za kuhanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
U prvoj zdjeli pomiješajte sve tekuće sastojke. U drugoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.
Polagano ubacite suhe sastojke u zdjelu s tekućim sastojcima i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Ulijte smjesu u kalup za pečenje i pecite oko 25-30 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
Najbolje ćete znati kada je biskvit pečen tako da štapić (drveni ili metalni) zabodete u tijesto i ako štapić izađe čist, onda je biskvit gotov.
Kada je biskvit gotov, izvadite ga i ostavite da se potpuno ohladi.
Kada se je biskvit ohladio, razrežite ga na pola i jednu polovicu premažite džemom od višnje ili marelice (u tankom sloju). Preklopite ga drugom polovicom i premažite rastopljenom veganskom čokoladom ili nekom drugom čokoladom po želji.
Fotografije: Vinka Tresić