Na našem portalu već smo vam ispričali priču o borbi za zdravlje naše Kristine Šaško, a sada vam donosimo lijepe vijesti i recept za tortu kojim je proslavila svoju veliku pobjedu.
Prošli je mjesec donio velike i važne vijesti za našu suradnicu Kristinu Šaško s s bloga Pinch of amour – naime, njezin tumor limfnih čvorova se velikim dijelom povukao i miruje, odnosno u remisiji je. Tako je naša draga suradnica dokazala da je uz pozitivni stav, dobre slastice i prstohvat ljubavi sve moguće.
Kristini od srca čestitamo na ovoj, najvažnijoj životnoj, pobjedi, a s vama danas dijelimo recept za tortu kojom je Kristina proslavila najljepše vijesti – Ferrero rocher tortu.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 120 grama šećera
- 130 grama maslaca
- 110 grama čokolade
- 1 tekući jogurt običan ili voćni
- 50 grama kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 100 grama oštrog brašna
- 120 grama mljevenih lješnjaka
- 1 žlica ekstrakta vanilija nije problem ako ga nemate)
- 1 vanilin šećer
- 50 ml vruće vode
- 2 dcl mlijeka za natapanje biskvita
Krema
- 500 grama mascarpone sira
- 400 grama Nutelle ili Lino lade gold (ja sam koristila lino ladu)
- 50 grama vafel čokoladica (Manner ili Knoppers) a može i napolitanke
Čokoladna glazura
- 100 grama čokolade
- 3 žlice ulja
Priprema
Biskvit
Jaja i šećer (i vanilin šećer) pjenasto umutite. Čokoladu otopite na pari zajedno s maslacem i dodajte u smjesu jaja i šećera. Izmiksajte.
Dodajte sve suhe sastojke (lješnjake, brašno, kakao, prašak za pecivo) pa izmiksajte.
Dodajte jogurt, vruću vodu i ekstrakt vanilije, izmiksajte i ulijte polovicu smjese u okrugli kalup za tortu (stavite papir za pečenje na dno kalupa). Ja sam koristila kalup promjera 18 cm, ali ako nemate kalup te veličine slobodno koristite veći kalup. Torta će vam biti mrvicu niža od moje.
Biskvit pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom je li pečen. Ispecite drugi biskvit od druge polovice smjese.
Biskvite ohladite i obrežite vrhove kako biste imali dva ravna identična biskvita.
Krema
Izmiksajte mascarpone i Lino ladu.
Odvojite polovicu kreme i umiješajte 50 grama sjeckanih čokoladica (Knoppers ili Manner).
Čokoladna glazura
Otopite čokoladu na pari.
Otopljenoj čokoladi dodajte ulje i izmiješajte da se lijepo sjedini.
Slaganje torte
Položite biskvit na podlogu na kojoj ćete servirati tortu. Stavite obruč oko torte i obložite ga papirom za pečenje (nije nužno, ali biti će vam lakše izvaditi obruč, pritom papir izrežite da vam bude visine obruča).
Biskvit natopite s 1 dcl mlijeka pa premažite kremom u koju ste umiješali nasjeckane čokoladice. Stavite drugi biskvit na kremu, pa opet natopite mlijekom.
Premažite polovicom kreme (u kojoj nema čokoladica) a polovica će vam trebati za premazivanje ostatka torte kada maknete obruč. Ja sam dio kreme odvojila za ukrašavanje na kraju.
Tortu stavite na sat vremena u hladnjak, maknite obruč, premažite rub ostatkom kreme pa prelijte pripremljenom čokoladnom glazurom (glazuru pripremite tik prije nego ćete izvaditi tortu iz hladnjaka).
Na vrh torte možete staviti Ferrero rocher čokoladice ili napraviti svoje kuglice kao što sam ja od ostatka biskvita koji sam dobila obrezivanjem. Slobodno ukrasite po želji i pustite mašti na volju.
Fotografije: Pinch of amour