Nakon priče i recepta za blatsku lumbliju, s vama smo podijelili i priču o velolučkim običajima vezanim za blagdan Svih svetih koji uključuju i lumbliju, a sada vam donosimo recept za velolučku lumbliju koji smo dobili iz Turističke zajednice općine Vela Luka.
Sastojci
- 1 kg brašna
- 3 kocke svježeg kvasca
- 250 g šećera
- 2 vrećice vanillin šećera
- 1 žličica soli
- 100 g nasjeckanih oraha
- 100 g nasjeckanih badema
- 100 g nasjeckanih smokava
- 100 g grožđica
- naribana korica 1 limuna
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 dl rakija – travarice
- 1 dl varenika (ukuhani grožđani mošt)
- 10 g mljevenog klinčića
- 10 g mljevenog muškatnog oraščića
- 10 g mljevenog cimeta
- 10 g mljevenog anisa
- 8 g korijandule
- 3 g šafrana
- malo papra – po želji
Priprema
Brašno se pomiješa sa suhim sastojcima i svim začinima, doda se maslinovo ulje, varenik i rakija te kvasac prethodno rastopljen u toploj vodi s malo šećera. Na kraju se dodaju sitno sjeckane smokve, bademi, orasi i grožđice. Bademe se može prethodno malo tostirati na tavi. Od svih sastojaka dlanovima se nježno umijesi tijesto koje se ostavi pokriveno na toplom da odleži najmanje 2-3 sata.
Nakon što je tijesto odležalo kratko se premijesi i ostavi još desetakminuta da miruje. Zatim se tijesto reže na nekoliko manjih komada i oblikuju se loptice tijesta koje se pripremaju za pečenje tako da se probodu na vrhu vilicom.
Lumblije se peku na temperaturi od oko 130 ̊C 30 minuta, a zatim se temperatura pojača između 150 –180 ̊C i još se peku 15-30 minuta dok ne dobiju karakterističnu tamnu boju.
Kada su pečene premažu se rakijom i posipaju šećerom.
Fotografija: Anđela Šćepanović
[print_link]