Kad veliki dečko slavi sedmi rođendan za proslavu dobije veselu, šarenu tortu u kojoj se spajaju njegovi omiljeni okusi i u kojoj se nalazi puno čokoladnih bombona.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 90 g šećera
- korica pola limuna
- 40 g brašna
- 10 g gorkog kakaa
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 1 ½ žličica arome vanilije
Krema
- 500 ml vrhnja za šlag
- 400 g mliječne čokolade
- 2 žličice arome vanilije
I još
- 2 vrećica šlaga u prahu
- 250 ml mlijeka
- 1 vrećica kremfixa
- čokoladni bomboni u boji
Priprema
Biskvit
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
U jednoj posudi prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjcima dodajte šećer i aromu vanilije te mikserom miješajte dok ne dobijete svjetlu, pjenastu kremu. Tomu dodajte koricu limuna i ponovno pomiješajte, a zatim postepeno, stalno miješajući, dodajte prosijane suhe sastojke.
U drugoj posudi mikserom izmiješajte bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih postepeno, ručno miješajući, dodajte prethodno dobivenoj smjesi. Kalup za kolač premažite maslacem pa pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje pa dobivenu smjesu za biskvit izlijte u kalup i stavite peći u ugrijanu pećnicu oko 10 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov pa ga, pečenog, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Krema
Vrhnje za šlag stavite u zamrzivač oko 15 minuta kako bi se dobro ohladilo.
U međuvremenu, mliječnu čokoladu razlomite na komade te rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
Ohlađenom vrhnju za šlag dodajte aromu vanilije pa miskerom izmiješajte dok ne dobijete čvrsti šlag, a zatim mu polako dodajte ohlađenu, otopljenu mliječnu čokoladu.
Slaganje
Ohlađeni biskvit odvojite od kalupa pa ga stavite na tanjur za posluživanje te oko njega stavite obruč od kalupa.
Na biskvit poslažite red čokoladnih bombona u boji pa preko toga izlijte kremu. Ponovite postupak slaganja bombona i preko kreme pa tortu nekoliko sati ili preko noći ostavite u hladnjaku.
Dekoracija
Dvije vrećice šlag pjene pripremite prema uputama na vrećici te u tijeku miksanja dodajte kremfiks.
Šlag stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom po želji te ga nanesite na kremu. Tortu dekorirajte šarenim bombončićima od čokolade i čuvajte u hladnjaku do serviranja.
Napomena
Naš je kalup dimenzija 24×24 cm.
Mi smo tortu slagali u samom kalupu pa smo je na tanjur za posluživanje prebacili nakon hlađenja.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar i Kate Bošković
[print_link]